Social

(REPORTAJ) Sportivii de stradă schimbă țigara și berea pe un corp frumos și sănătos

Inspirați din internet, adolescenții moldoveni și-au transformat simplele întâlniri cu prietenii în adevărate demonstrații de forță și curaj. Astfel a luat naștere și în Moldova mișcarea de tineret „Street WorkOut”, care promovează sportul practicat în orice condiții, și spun că pentru a-și dezvolta forța musculară și a-și modela corpul poate fi util tot ce întâlnim în cale: de la bare și paralele până la blocuri de beton și șantiere de construcții.
„Street workout este un sport de stradă, underground, care îmbină în sine elemente de gimnastică, atletică sau parkour. Dacă gimnastica se practică în sală, atunci tinerii care practică street workout se antrenează peste tot, pe terenul de sport ori în curtea casei. Este un gen de sport care-ți permite să-ți sculptezi un corp frumos, și dacă ești creativ, să faci și spectacol”, consideră Victor Gârbu, vicepreședintele Clubului Liceenilor Liberali (CLL), unul dintre susținătorii sportivilor amatori de street workout.

Street workout promovează un stil de viață sănătos

Cei care practică acest sport spun că nu are niciun dezavantaj: nu costă nimic, nu impune un program strict de antrenamente și poate fi practicat de oricine, oricând și oriunde. Mai mult decât atât, tinerii promovează nu doar antrenamentul fizic, ci și un mod de viață sănătos, fără alcool, tutun ori alte vicii.

„Chiar dacă este un sport care implică anumite riscuri, este mai interesant decât altele, ai ocazia să comunici cu multă lume. E mai bine să petreci timpul antrenându-te decât să stai la o țigară, la o bere ori să faci ceva care să dăuneze sănătății. Mulți prieteni de-ai mei, după ce au văzut cum mă antrenez, au renunțat la țigări, iar acum vin mai des pe terenul de sport, își modelează corpul, își întrețin sănătatea”, povestește Denis Ceavdari, un tânăr din capitală care practică street workout-ul de un an și jumătate și care spune că în acest timp viața lui a luat o turnură bună. „Viața mea s-a schimbat în bine, foarte multe fete atrag atenția la un corp frumos și văzând un băiat care se urcă pe orice gard, scaun ori țeavă și demonstrează un element mai complicat vor să comunice cu el”, spune zâmbind sportivul.

Primul Campionat de Street Workout din Moldova

Chiar dacă încă este o mișcare de tineret neoficială, de curând băieții au organizat primul Campionat de Street Workout din Moldova. La eveniment au participat peste 70 de sportivi din toate colțurile Moldovei, precum și promotorii mișcării de street workout din Ucraina.

„Campionatul a fost foarte interesant. O parte dintre elemente le inventăm, iar în rest ne inspirăm de la tinerii din alte țări. Eu am încercat și alte genuri de sport, dar acesta îmi place cel mai mult, lasă loc pentru creație”, spune Dumitru Țurcan, câștigătorul locului II la Campionatul național de Street Workout, un tânăr care practică acest sport de aproape un an, deși părinții lui nu prea sunt de acord cu alegerea lui.

Tinerii participă și la activități caritabile. Spre exemplu, vara aceasta sportivii au mers pe străzi, unde le-au propus trecătorilor să participe la o colectare de fonduri pentru o grădiniță din Sângerei, iar în schimb ei au demonstrat ceea ce pot.

Cum, de regulă, tinerii se antrenează pe terenurile sportive din curțile blocurilor sau școlilor, nu de puține ori au fost cazuri când rămâneau cu barele în mână, pentru că sunt vechi și ruginite. Liderul CLL spune că Primăria municipiului le-a promis să instaleze un teren cu câteva bare și paralele până în iarnă. Tinerii planifică un eveniment grandios pentru deschiderea lui.

Dumitru Țurcan, amator de street workout

Sportul te ajută să fii sănătos, să capeți încredere în forțele proprii, să te aperi pe tine și apropiații tăi. E mai sănătos să te antrenezi la bară decât să bei și să fumezi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *