CSI / RusiaRăzboiUcraina

Reprezentant prorus din Lugansk: Ucraina şi-ar putea lansa contraofensiva la 9 mai

Ucraina şi-ar putea lansa contraofensiva la 9 mai, când Rusia celebrează Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste, a avertizat marţi, 2 mai, Andrei Marociko, un reprezentant al autorităţilor instalate de Moscova în autoproclamata Republică Populară Lugansk (LNR) din estul Ucrainei, anexată, împreună cu alte trei regiuni ucrainene – Doneţk, din est, şi Herson şi Zaporojie, din sud -, în septembrie trecut de Rusia, relatează EFE și Agerpres.

„Pentru acest sfârşit de săptămână se aşteaptă condiţii meteorologice favorabile care vor permite formaţiunilor armate ucrainene să utilizeze pe deplin echipamentele şi armamentul furnizate de ţările NATO”, a declarat locotenent-colonelul (în rezervă) în miliţia separatistă din Lugansk, Andrei Marociko, în declaraţii citate de agenţia oficială de presă TASS.

”Cu un grad înalt de probabilitate, inamicul va încerca să umbrească celebrarea Zilei Victoriei”, a mai adăugat el.

În prezent, a subliniat Marociko, forţele armate ucrainene acumulează armament şi echipamente şi formează grupuri de atac pentru ”acţiuni majore contraofensive”, potrivit sursei citate.

”Astfel, la sfârşitul acestei săptămâni şi începutul săptămânii viitoare există o mare probabilitate ca Ucraina să reia faza activă a acţiunilor cu caracter ofensiv”, a mai subliniat el.

Menționăm că vineri, ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov a afirmatcă pregătirile pentru contraofensiva ucraineană au intrat în faza lor finală.

”În general, suntem pregătiţi”, a declart Reznikov în declaraţii citate de agenţia ucraineană de presă Ukrinform.

În acelaşi timp, Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene, a vizitat din nou marţi trupele care luptă în oraşul asediat Bahmut, în regiunea Doneţk (estul Ucrainei), la numai câteva ore după ce anunţase că ucrainenii au efectuat câteva contraatacuri ce i-ar fi forţat pe ruşi să ”abandoneze unele poziţii” din Bahmut, potrivit EFE.

”Continuăm să desfăşurăm operaţiunea defensivă şi de descurajare a inamicului în est”, a declarat Sîrski pe o pagină de socializare, într-o notă scurtă în care a mai spus că s-a întâlnit cu comandanţi responsabili de luptele din zona Bahmut.

”Comandanţii şi soldaţii noştri sunt eroii timpului nostru, ei zădărnicesc zilnic planurile inamicului”, a afirmat el într-un comunicat, în care elogiază devotamentul şi profesionalismul militarilor ucraineni din Bahmut.

În cursul vizitei sale în zonă, Sîrski a discutat cu militarii despre cum să ”provoace pierderi maxime inamicului” şi să continue să ”asigure apărarea eficientă” a părţii din oraş aflate încă sub control ucrainean.

Contraatacurile ucrainene au făcut ca forţele ruse să se retragă de pe unele poziţii în oraşul asediat Bahmut din estul ţării, dar situaţia rămâne ”dificilă”, declarase luni generalul Sîrski, după vizita efectuată duminică la Bahmut, potrivit Reuters.

De asemenea, el a mai adăugat că noi unităţi ruse, inclusiv paraşutişti şi combatanţi ai grupului de mercenari Wagner, sunt ”aruncaţi constant în luptă” în pofida pierderilor grele.

”Dar inamicul este incapabil să preia controlul asupra oraşului”, declarase Sîrski.

Ocupanții ruși au făcut progrese constante la Bahmut, însă duminică un purtător de cuvânt al armatei Kievului a declarat că este încă posibilă aprovizionarea trupelor ucrainene cu alimente, muniţii şi medicamente.

În ultimele luni, bătălia pentru Bahmut a devenit punctul central al conflictului, care nu a înregistrat schimbări semnificative de la sfârşitul anului trecut.

Vă amintim că Kievul se pregăteşte de o contraofensivă mult aşteptată pentru a recuceri porţiuni de teritoriu în estul şi sudul ţării, ocupate de armata lui Putin după declanşarea invaziei, pe care Moscova o numeşte ”operaţiune militară specială”, în urmă cu 15 luni, considerată de Ucraina şi Occident drept o agresiune ilegală, neprovocată şi nejustificată împotriva unui stat independent, prima de acest gen după Al Doilea Război Mondial.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *