ExterneUcraina

Republica Cehă și Danemarca vor livra zechi de vehicule blindate și tancuri Ucrainei

Republica Cehă şi Danemarca se vor asocia pentru a trimite zeci de vehicule blindate şi tancuri, precum şi mii de arme în Ucraina, a declarat marţi ministrul ceh al Apărării, Daniel Blazkovec, potrivit Agerpres.

”În lunile următoare”, Ucraina va primi aproape 50 de vehicule blindate şi tancuri, 2.500 de pistoale, 7.000 de puşti, 500 de mitraliere şi 500 de puşti cu lunetă, a precizat oficialul ceh.

Furnizate de companii private cehe, aceste arme vor fi plătite de guvernul danez.

De asemenea, Ucraina va primi echipamente de informaţii, de supraveghere şi de recunoaştere, precum şi muniţie de calibru mare.

”Aceasta este o donaţie substanţială de echipamente pentru care există o cerere mare în Ucraina”, a declarat ministrul apărării danez, Troels Lund Poulsen, citat într-un comunicat.

Omologul său ceh a declarat că se aşteaptă ca această cooperare să continue în 2024 şi mai departe.

Livrarea include arme cehe moderne, precum şi echipamente modernizate deja folosite de armata ucraineană, care luptă împotriva invaziei ruse din februarie 2022.

”Am stabilit lista în funcţie de cerinţele şi nevoile Forţelor Armate ale Ucrainei, cu scopul de a spori capacitatea lor de acţiune”, a declarat Blazkovec.

Astfel, în următoarea fază a proiectului, Praga şi Copenhaga intenţionează să furnizeze Kievului aproximativ 500 de mitraliere grele, 280 de tunuri cu încărcare automată, 7.000 de arme antitanc, 10.000 de grenade de mână şi 60 de sisteme de mortiere, a adăugat el. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *