Actualitate

Republica Moldova condamnă și nu recunoaște referendumurile organizate ilegal de Rusia în regiunile ocupate ucrainene

Republica Moldova condamnă ferm așa-numitele referendumuri organizate ilegal de Federația Rusă în regiunile ocupate ucrainene din Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk, care constituie o încălcare flagrantă a principiilor fundamentale ale dreptului internațional, se menționează într-un comunicat de presă emis de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

Aceste pseudo-plebiscite constituie un pretext fals pentru anexarea cu forța a unor teritorii suverane ale Ucrainei. 

Astfel, Republica Moldova nu recunoaște rezultatele acestor acțiuni ilegale și își reiterează sprijinul consecvent pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional.

De asemenea, și șefa statului Maia Sandu a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că țara noastră nu recunoaște rezultatele referendumurilor ilegale organizate de către Rusia în Ucraina. 

„Aceste referendumuri sunt false, nu recunoaștem nici referendumurile și nici rezultatele lor. În continuare respectăm integritatea teritorială a Ucrainei în hotarele internațional recunoscute. Nu cred că este posibil ca să ne trezim și în Transnistria cu astfel de referendumuri, nu există asemenea informații, dar evident, ceea ce face Rusia astăzi în Ucraina este încălcarea dreptului internațional și acest lucru trebuie să ne îngrijoreze pe toți”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, ea a subliniat că în contextul războiului din Ucraina, statutul de neutralitate al Republicii Moldova este în pericol.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *