Actualitate

Republica Moldova, condamnată la CEDO, va plăti despăgubiri de 84,5 mii de lei

Avocatul Vitalie Zama a explicat că, "în ianuarie 2011, reclamantul Vasile Cristioglo a fost reţinut, fiind suspectat de omor. Tot atunci el şi-a tăiat abdomenul în semn de protest. El a fost transportat de urgenţă la spital, unde i s-a acordat ajutor medical, după care a fost plasat în arest preventiv".

Pe parcursul anchetei, reclamantul a fost deţinut în Penitenciarul nr.13 din Chişinău şi în Penitenciarul nr.5 din Cahul. Reclamantul a afirmat că în ambele închisori condiţiile de detenţie sînt proaste. În special, el s-a plîns că celulele sînt suprapopulate şi murdare, că nu funcţionează un sistem de aerisire şi că aerul este impregnat de un miros de canalizare, că plimbările zilnice durează doar o oră şi că mîncarea este de o calitate foarte proastă.

Reclamantul mai susţine că după arest el a avut nevoie de ajutor medical de urgenţă din cauza rănii la abdomen şi a unei infecţii la ureche, însă timp de o lună nu i s-a acordat nicio îngrijire medicală. În acest sens, el a prezentat mai multe documente care certifică problemele sale de sănătate.

În faţa Curţii, bazîndu-se pe prevederile articolului 3 al Convenţiei, s-a plîns pe condiţiile de detenţie din penitenciarele nr.13 şi nr.5 ca fiind inumane şi degradante.

Curtea a constatat, în unanimitate, violarea art. 3 CEDO, notînd că condiţiile de detenţie proaste au fost constatate pentru anii 2008, 2009 şi 2010 de către raportorul special pentru tortură şi alte tratamente crude, inumane sau degradante precum şi de către Avocatul parlamentar. Guvernul nu a prezentat probe că au avut loc îmbunătăţiri considerabile la Penitenciarul nr.13.

Astfel, Curtea a mai notat că dificultăţile suferite de reclamant în timpul detenţiei sale în Penitenciarul nr.13 au depăşit nivelul inevitabil al greutăţilor esenţiale detenţiei şi a atins pragul de severitate cerut de articolul 3 al Convenţiei.

Curtea a acordat reclamantului 3 mii de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 800 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *