Actualitate

Republica Moldova este obligată să plătească 35 mln lei despăgubiri

Aceasta vine în urma deciziei definitive a Centrului Internaţional de Reglementare a Diferendelor Investiţionale (ICSID).

Pe 22 decembrie în cadrul ședinței Guvernului a fost decis ca Ministerul Finanțelor să achite din contul mijloacelor bugetului de stat 35,1 mil. lei, în beneficiul lui Franck Charles Arif, relatează agora.md.

Solicitat să comenteze situația Ministrul Economiei Andrian Candu a declarat ieri că „s-a discutat despre posibilitatea restituirii spațiului care a fost pierdut de această companie sau plata despăgubirilor și s-a ajuns la concluzia în urma unor analize, luând în considerație statutul aeroportului, că trebuie achitate despăgubirile. Ministrul Justiției spune că a fost un câștig din partea Republicii Moldova că s-a ajuns la plata despăgubirilor.”

„Un litigiu pe o investiție blocată de Shor, în aeroportul lui Shor, de doar 200 de mii de dolari, s-a transformat într-o notă de plată de 2,25 mln. USD pentru toți moldovenii!!! Câte „bomboane” ar fi trebuit să vândă prietenul tuturor guvernelor, „păgubitul” Franck Arif în „Duty Free”-urile din Aeroportul Chișinău pentru a „câștiga” acești 2,25 mln USD? Răspuns: întreaga producție pentru cinci ani a fabricii Bucuria”, a scris în context omul de afaceri Ion Sturza.

Amintim că acest conflict a început în 2008 când compania Le Bridge a câștigat un concurs prin care permitea să construiască și să gestioneze cinci magazine de tip duty-free la Leușeni, Cahul, Chișinău, Costești-Stânca, Sculeni. Compania concurentă Dufremol care aparține omului de afaceri Ilan Shor, a cerut Judecătoriei Economice Chişinău anularea deciziei Ministerului Economiei, pe motivul lipsei experienței necesare şi neîntrunirii unor criterii de eligibilitate. Instanțele de judecată au admis și au menținut această decizie.

În 2010 Le Bridge a adresat o cerere la CEDO, iar în 2011 Franck Arif, proprietarul companiei Le Bridge Corporation Ltd S.R.L., a depus o cerere la Centrul Internaţional de Reglementare a Diferendelor Investiţionale.

Potrivit Tribunalului de Arbitraj Judiciar, autorităţile de la Chişinău au încălcat norma prevăzută în cadrul Acordului între Guvernul francez şi Guvernul Moldovei privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, semnat la 8 septembrie 1997. Totodată, a încălcat prevederile ce ţin de tratamentul just şi echitabil în raport cu investiţiile făcute de Franck Arif (proprietarul Le Bridge) plasate în cadrul Aeroportului Internaţional Chişinău.

Conform deciziei ICSID Republica Moldova a fost obligată să restituie reclamantului investiţiile sale în magazinul din Aeroportul Internațional Chișinău.

Moldova a fost obligată să achite și 125 000 euro din fondul de rezervă a Guvernului pentru plata cheltuielilor de arbitraj în cauza Franck Charles Arif /Le Bridge versus Republica Moldova, care s-a examinat la Centrul Internațional de Reglementare a Diferendelor Investiționale (CIRDI).

În anul 2011 Guvernul a cheltuit din Fondul de Rezervă 1,47 milioane de lei pentru serviciile avocaţilor, în anul 2012 acestea au crescut de zece ori, până la 11 milioane de lei, iar în 2013 au fost planificate în acest scop mai mult de patru milioane de lei. Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern din fondul de rezervă a fost alocată suma de 340.000 de dolari pentru plata onorariilor companiei de avocatură DLA Piper, potrivit ziarului Adevărul.

Sursa: unimedia.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *