Actualitate

Republica Moldova, în fața posibilității de a avea ieșire la „Trei Mări”

Informația a fost comunicată de către mareșalul Seimului Poloniei Marek Kuchcinski în cadrul forumului regiunilor „Trei Mări”, care a avut loc în localitatea Jasionka de lângă Rzeszów, Polonia. „Parlamentele din țările „Inițiativei celor „Trei Mări” negociază în vederea creării unei Adunări parlamentare… Avem ideea ambițioasă de a invita la cooperare și țări care nu fac parte din Uniunea Europeană, mai întîi de toate, Ucraina și Republica Moldova, dar subiectul încă nu e decis”, a comunicat Marek Kuchcinski.

„Inițiativa celor Trei Mări” este o platformă informală de cooperare între Polonia, Croația, Lituania, Letonia, Estonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, România, Bulgaria și Austria. Inițiativa urmăreşte să ofere susţinere politică pentru o mai bună cooperare şi interconectare a economiilor statelor din spaţiul geografic cuprins între mările Adriatică, Baltică şi Neagră în domenii precum: energie, transporturi, telecomunicaţii, protecţia mediului etc, constituirea unei unități economice și de infrastructură pe linia „Nord – Sud”.

Implementarea proiectului a început în 2015, după alegerea lui Andrzej Duda în calitate de președinte al Poloniei.

Într-un interviu acordat Agenției IPN, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova Bartlomiej Zdaniuk, a specificat că președintele SUA, în timpul vizitei sale din 2017 la Warșovia, a susținut „Inițiativa celor Trei Mări”, despre care se crede că va consolida și vocea țărilor est-europene, inclusiv în dialogul lor cu țările din vestul Europei

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *