Actualitate

Republica Moldova, în Washington Times: Un stat mic care duce un război mare împotriva războiului hibrid purtat de Rusia

Există, însă, un stat mic care a găsit o cale de a face față acestei cantități uriașe de amenințări și de a merge înainte”. În acest mod își începe editorialul „O țară mică duce un război mare împotriva războiului hibrid rusesc” jurnalistul și scriitorul L. Todd Wood în Washington Times. Wood notează că Republica Moldova s-a confruntat cu multe urcușuri și coborâșuri pentru a/și asigura o economie de piață dezvoltată, liberă și sigură, iar principala amenințare în asigurarea acestui tip de piață a fost corupția.

 Ca în cazul Ucrainei, eforturile Republicii Moldova au fost complicate serios de vecinul uriaș de la Est care va face orice îi stă în puteri pentru a împiedica Republica Moldova să intre irevocabil pe orbita Occidentului. Jurnalistul relatează că Republica Moldova este izolată geografic și că are două regiuni separatiste – UTA Găgăuzia și Transnistria, unde sunt staționate mii de soldați ruși și un depozit de muniție sovietic. „În ciuda acestor aspecte, lumina de la capătul tunelului s-a făcut vizibilă la finalul primei decade a acestui secol, când un guvern liberal a preluat puterea după opt ani de regim comunist. Unii analiști au numit atunci Republica Moldova <<o poveste de succes>>”, scrie Wood.

„Totul s-a prăbușit câțiva ani mai târziu, când s-a descoperit că aproape 1 miliard de dolari a fost furat din sistemul bancar, o cincime din activele financiare ale Republicii Moldova”, mai precizează jurnalistul, adăugând că „povestea de succes s-a dovedit a fi un eșec de proporții” care a avut efectul diminuării încrederii în traiectoria pro-europeană a Republicii Moldova și a orientării spre „calea rusească”, „puse în scenă, cel mai probabil, de Moscova”.

Totuși, aproape un miracol a avut loc în 2014, când Uniunea Europeană și alții au oprit sprijinul financiar destinat Republicii Moldova și un nou guvern a fost învestit, condus de Partidul Democrat (PDM), carem sub presiune mare, a reușit să scoată din datorii Republica Moldova într-o foarte scurtă perioadă de timp, conchide jurnalistul.

Sursa: Infoprut.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *