Economie

Republica Moldova – înconjurată de ţări care sunt în criză de grâu

Potrivit ministrului, blocarea exportului de grâu alimentar către ţările vecine, operată recent de Guvern, va crea toate condiţiile pentru ca ţara noastră să nu se confrunte cu o criză de grâu în luna mai şi să nu existe premisa majorării preţului la pâine.
„Dacă noi am fi continuat exportul masiv de grâu, aşa cum insistau unii agenţi economici, am fi riscat să rămânem fără pâine. În fiecare zi se încărcau vagoane întregi cu grâu alimentar spre Rusia şi Ucraina şi camioane spre România. Dar noi vedem că Ucraina nu exportă, Rusia nu exportă. S-a creat un mare deficit de grâu în zona din jur şi, dacă nu sistam exporturile, am fi fost nevoiţi mai apoi să importăm cantităţile necesare de peste mări şi ţări, la preţuri foarte mari”, susţine ministrul Agriculturii.

În acelaşi timp, Vasile Bumacov consideră că preţul la pâine „este la limită”. „Producătorii de pâine nu-şi mai pot permite să rămână la aceleaşi preţuri, dacă va continua majorarea preţurilor la carburanţi. Noi distribuim deja grâu din rezerva de stat pentru a nu crea premise de scumpire a pâinii dar, într-o anumită perspectivă, nu putem bloca creşterea preţurilor”, afirmă ministrul.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *