Actualitate

Republica Moldova riscă deconectarea de la gazele rusești încă din august. Șeful Moldovagaz: Factura către Gazprom pentru luna august este de 18 milioane de dolari

Republica Moldova riscă să fie deconectată de la gazele naturale care sunt livrate de concernul rus „Gazprom”, deoarece compania „Moldovagaz” nu are suficienți bani să achite factura în avans pentru gigantul rus care se ridică la 18 milioane de dolari, transmite ProTV.

„Noi sperăm că vom reuți sa obținem o extindere a termenului de plată. Termenul limită este pe 20 august, dar cred că putem să plătim și pe 22 august. Factura către Gazprom pentru luna august este de 18 milioane de dolari. Noi am reușit să strângem 14 milioane de dolari pentru luna iulie”, a declarat șeful Moldovagaz, Vadim Ceban.

Moldovagaz, parte componentă a Gazprom, în care gigantul energetic rusesc deține și controlează pachetul majoritar de acțiuni, în timp ce statul Republica Moldova are o participație de doar 35,5%.

De asemenea, Ceban a mai declarat că a cerut o amânare de plată de Gazprom pentru plata în avans pe luna august, dar, deocamdată, nu a primit niciun răspuns din partea companiei rusești. Acesta a făcut apel la autoritățile de la Chișinău pentru a amâna plățile TVA-ului către stat, potrivit sursei citate.

Vă amintim că Moldovagaz a solicitat majorarea tarifului până la 29,48 lei pentru un metru cub de gaze, invocand devieri negative și faptul că, în luna august prețul de achiziție este de 1.458 de dolari americani pentru mia de metri cubi de gaze, iar în luna septembrie ar putea ajunge la 1.692 de dolari americani.

„Proiectul înaintat de ANRE nu acoperă nici prețul de achiziție, și nici costurile de transport, furnizare și distribuție a gazelor naturale. Ca urmare, aceasta va duce la acumularea în continuare a devierilor tarifare, care la finele anului curent pot depăși 3,9 miliarde de lei și astfel pot afecta negativ funcționalitatea întreprinderii. Potrivit proiectului ANRE, s-a propus includerea în tariful reglementat a prețului de achiziție de 899,08 de dolari pentru mia de metri cubi, în timp ce în august acesta constituie 1458,92 USD pentru mia de metri cubi”, anunța Moldovagaz.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *