Actualitate

Republica Moldova riscă să nu mai participe la Expoziția Mondială de la Milano

Potrivit directorului Organizației de Atragerea a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova, Dona Școla, proiectul a fost bugetat pe parcursul anului 2014 cu 22,6 mln lei. Bugetul total al proiectului a fost estimat la circa 57 mln de lei. Din această sumă, 38 de mln de lei constituie investiții în clădirea propriu-zisă, construcția căreia costă 30 de mln de lei. Contractul privind construcția pavilionului a fost semnat și înregistrat la Agenția Achizițiilor Publice.

„Suplimentar la cele 22 de mln deja cheltuite, avem nevoie minimum 34,496 mln lei, pentru întreținerea pavilionului, asigurarea consumabilelor, organizarea evenimentelor în cadrul expoziției, organizarea unei campanii de promovare, salarizarea personalului, procurarea anumitor echipamente, precum și transportarea pavilionului de la Milano la Chișinău”, a declarat Dona Școla, precizând că acest buget a fost aprobat de Comitetul organizatoric încă în luna februarie 2014.

În context, ministrul Finanțelor, Anatol Arapu, a declarat că Guvernul a fost mințit. „Anul trecut ni s-a spus că va costa 16 mln lei și azi veniți și spuneți 57 de mln lei. Din calcule reiese că pentru construcția unui metru pătrat sunt necesare 11 mii de euro. Acești bani sunt suficienți pentru a construi nu din sticlă, ci din cel mai scump tip de marmură ”, a declarat acesta.

Suma nu a fost agreată nici de ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ruxanda Glavan. „Noi căutăm să majorăm indemnizația unică la naștere și nu găsim cele 42 de mln de lei necesare. De aceea consider că, în situația actuală, nu ar trebui susținut un astfel de proiect”, a declarat Glavan.

În final, premierul Chiril Gaburici a solicitat să se facă o analiză a tuturor contractelor încheiate și a costurilor, pentru a vedea dacă există vreo posibilitate de reducere a cheltuielilor. „În același timp, vreau ca Ministerul Justiției să analizeze, dacă eventual vom decide să nu mergem mai departe, cum putem opri aceste contracte, cu toate că deja avem 22 de mln achitate, și să analizăm cu ce vom veni noi de acolo. Cu cât mai repede vom colecta aceste informații, cu atât mai repede vom lua o decizie”, a declarat Gaburici.

Menționăm că în acest an, Moldova urmează să participe la Expo Milano în premieră cu un pavilion propriu. Evenimentul se vadesfășura în perioada mai – noiembrie 2015.

Sursa: agora.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *