Social

Republica Moldova, România și Ucraina dezvoltă relațiile de cooperare vamală la nivel trilateral

Conducerea Serviciului Vamal a avut o întrevedere de lucru cu Șeful Misiunii Uniunii Europene de consiliere pentru reforma sectorului securității civile în Ucraina (EUAM Ucraina), Antti Hartikainen și consilierul strategic vamal EUAM în Ucraina, Dorel Fronea, scrie Deschide.md.

Subiectele discuțiilor s-au axat pe stabilirea și menținerea unei interacțiuni eficiente cu alte autorități naționale competente dintre cele trei state, fluidizarea traficului la frontiera moldo-ucraineană, moldo-română și ucraineano-română, precum și asigurarea securității transfrontaliere.

Conducerea Serviciului Vamal a exprimat mulțumiri pentru suportul oferit de delegația UE în R. Moldova și de Misiunea EUAM, sub formă de asistența tehnică și operațională în depășirea presiunilor la frontiere și a crizelor generate de contextul regional.

De asemenea, reprezentanții Misiunii EUAM au fost informați cu privire la implementarea controlului coordonat la PTF Leușeni-Albița, care va fi pus în funcțiune cât mai curând posibil, după finalizarea procedurilor interne și pregătirea infrastructurii necesare în R. Moldova și România.

Conducerea Serviciului Vamal a menționat adoptarea noului Cod Vamal, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024 și care va oferi un cadru cuprinzător de norme și proceduri vamale adaptate la realitățile comerciale moderne, axat pe un mediu de comunicare fără hârtie și complet automatizat.

În cadrul discuțiilor, s-a propus și crearea unui grup de lucru cu reprezentanții autorităților vamale din R. Moldova, România și Ucraina pentru elaborarea unui mecanism operațional comun, în scopul facilitării exportului agricol și comerțul bilateral cu UE în cadrul inițiativei UE „Solidarity Lines”.

Părțile implicate și-au reiterat angajamentul de a întreprinde acțiunile necesare pentru a fluidiza traficul transfrontalier în punctele de trecere a frontierei moldo-ucraineană, moldo-română și ucraineano-română, în urma blocajului coridoarelor de transport din Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *