Economie

Republica Moldova s-a plasat pe locul 117 în clasamentul mondial al libertăţii economice

Potrivit raportului ”Index of Economic Freedom 2016” lansat astăzi, după o ascensiune puternică în anii 2012-2014, în topul din 2016 Republica Moldova a coborât șase poziții, după ce în anul trecut a mai pierdut un loc în clasament.

Economia moldovenească este considerată drept în cea mai mare parte lipsită de libertate şi înregistrează un scor de 57,4 puncte dintr-un total
de 100. Angajamentul guvernului pentru îmbunătățirea climatului de afaceri și promovarea libertății economice nu a fost totdeauna ferm. Sectorul public încă joacă un rol dominant în economie, iar sistemul judiciar rămâne vulnerabil la interferențe politice și corupție, constată autorii raportului.

În clasamentul libertății economice, Republica Moldova a avansat la capitolul libertatea investiţiilor, controlul cheltuielilor guvernamentale şi libertatea
fiscală. Pe de altă parte, a regresat în domeniile libertăţii monetare, a muncii, comerţului şi afacerilor.

Republica Moldova se situează pe locul 40 din cele 44 de state din Europa, iar scorul său total este sub media regională (66,9 puncte) și globală (60,7).
”Jumătate din 20 cele mai libere țări din lume sunt din Europa, iar marea majoritate a economiilor din regiune sunt considerate cel puțin "moderat libere." Europa are cinci economii "în cea mai mare parte lipsite de libertate" (Croația, Bosnia și Herțegovina, Moldova, Grecia, și Rusia) și două economii "represive" (Ucraina și Belarus)”, apreciază autorii raportului.

Libertatea economică este evaluată în 10 domenii, punctajul fiind acordat pentru gradul de libertate a afacerilor, comerţului, libertatea fiscală, libertatea
faţă de intervenţia guvernului, libertatea monetară, a investiţiilor, financiară, a pieţei muncii, pentru respectul drepturilor de proprietate, absenţa corupţiei. O economie este cu atât mai liberă, iar intervenţia statului mai mică, cu cât indicele este mai înalt.

Pe primele trei locuri în clasament la nivel mondial, la fel ca în anul trecut, se află Hong Kong, Singapore şi Noua Zelandă.

sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *