Constantin Tănase

Republica Moldova, țara metaforelor moarte

Moldovenii și-au pierdut motivația de a mai trăi și munci în țara asta. Nici chiar eterna motivație a „luptei pentru o bucată de pâine” nu mai rezistă, nu mai e valabilă, pentru că în ultimii ani au înțeles că această umilitoare luptă o poți da cu mai multă demnitate și pe teritoriul altei țări. Astăzi, moldovenii nu-și mai leagă idealul de fericire de țara care i-a născut. Obsesia plecării din această țară a atins cotele unei nebunii colective. Toți vor să plece. Oriunde ar fi – în Rusia, Italia, Spania, Grecia, Irlanda -, nu contează. Fug legal și ilegal. Cu avioanele, cu trenurile, pe jos, prin păduri, pe aripi de zmei, pe covoare fermecate, în containere și, mai nou, în sicrie.

Pe fundalul acestei tragedii colective, Puterea se comportă ca un nebun care s-ar apuca să chiuie în biserică în timp ce preotul citește la capul răposatului. Expresie a unei ideologii perverse și inumane, guvernarea de la Chișinău lansează programe fanteziste și mincinoase, proiecte amețitoare, inițiative sociale populiste și demagogice în care nici ea însăși nu crede: „programul satul moldovenesc”, „anul tineretului”, „caravela culturii”, maratonul melcilor cu handicap mintal și festivalul cărăbușilor cu dizabilități fizice. Și toate acestea pe fundalul unei atmosfere sufocante de ură și intoleranță din partea propagandei prezidențiale. Guvernarea face un joc extrem de periculos. Pentru a se menține la putere, Voronin a divizat societatea în „patrioți” și „dușmani ai statului”, și îi asmuță pe primii împotriva celor din urmă. Aceștia sunt declarați „teroriști”, iar cu teroriștii, precum se știe, există o singură „socoteală”… Cei care au declanșat această isterie publică nu realizează care pot fi consecințele unei psihoze sociale generalizate. Îndemnul lui Voronin (prin gura unor dezechilibrați mintal din presa prezidențială) de a lupta împotriva „nepatrioților”, a teroriștilor adică, se poate termina rău într-o societate debusolată, înrăită, fără repere morale. „Se poate termina rău” înseamnă se poate termina cu acte de violență colectivă, cu sânge. Puterea a scos polemicele din albia civilizată a luptelor de idei și a mutat dialogul pe terenul luptei împotriva „teroriștilor”. Voronin a uitat de faimosul „pact social”, lansat în zorii primului său mandat și e convins că acest stat nu merge cum trebuie din cauza „fiarei securisto-unioniste”, căreia trebuie să i se taie capul. La modul direct, nu metaforic.

Voronin împinge societatea în focul violențelor pe motive rasiale, etnice, religioase, culturale și lingvistice. Iată de ce am zis mai sus că a trăi în Republica Moldova a devenit periculos. Oricând poți fi declarat „fiară securisto-unionistă”, „terorist”. Iar cu teroriștii nu se poartă tratative. Teroriștii sunt nimiciți. Astfel, din cauza lui Voronin miroase a sânge. La modul direct, nu metaforic. În Republica Moldova metaforele au murit.

5 martie 2008

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *