CSI / RusiaMoldovaPolitică

Republica Moldova va mai denunța trei acorduri cu CSI și unul cu Rusia

Membrii Comisiei politice externe și integrare europeană au aprobat, în ședința de miercuri, 6 septembrie, avizele consultative privind denunțarea a trei acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI) și unul cu Federația Rusă.

Republica Moldova urmează să denunțe Acordul cu privire la cooperarea statală ale Comunității Statelor Independente în timpul evacuării cetățenilor acestora din țările terțe în cazul producerii situațiilor excepționale, semnat la Moscova, la 12 aprilie 1996. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, denunțarea acordului reiese din lipsă de aplicabilitate și actualitate a acestuia, precum și din necorespunderea cu realități.

Un alt document care urmează a fi denunțat este Acordul privind profilaxia stărilor iod deficitare în rândul populației statelor membre ale Comunității Statelor Independente, încheiat la Minsk, la 31 mai 2001. Potrivit Ministerului Sănătății, Acordul poartă un caracter declarativ, iar, de la data intrării. în vigoare a acestui acord, nu au fost raportate măsuri de implementare a acestuia. De asemenea, în marja acestui Acord, țara noastră nu a beneficiat de suport aplicativ și de colaborare pe domeniul profilaxiei stărilor iod deficitare. În Republica Moldova, generalităților și măsurilor în domeniul profilaxiei stării iod deficitare au fost realizate cu suportul specialiștilor din Rețeaua Globală de Iod (IGN) și Biroului Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății.

Membrii Comisiei politice externe și integrare europeană au aprobat și avizul consultativ privind denunțarea Acordului cu privire la colaborarea în domeniul ocrotiri sănătății, încheiat la Minsk, la 26 iunie 1992, cu modificările operate prin Protocolul încheiat la Yalta la 18 septembrie 2003 și prin Protocolul încheiat la Moscova. la 25 noiembrie 2005. Ministerul Sănătății a propus denunțarea documentului deoarece, de la data intrării în vigoare a acestuia, nu au fost raportate măsuri de implementare a prevederilor Acordului. Totodată, prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, țara noastră și-a asumat angajamentul să transpună în cadrul normativ național și al Directivei UE care vizează domeniul ocrotiri sănătății populației, reducând necesitatea unei acțiuni în cadrul Acordului CSI.

Tot la ședința de astăzi, a fost aprobat avizul consultativ pentru denunțarea Acordului dintre Republica Moldova și Federația Rusă în vederea colaborării Ministerului Securității Naționale al Republicii Moldova și Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse în domeniul activităților informative, din 18 aprilie 1994. Potrivit Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, denunțarea documentului reiese din existența deficiențelor de cooperare cu partea rusă în realizarea practică a Acordului, motiv din care să se arate oportunitatea încetării acțiunilor acestuia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *