Actualitate

Republica Moldova vrea democrație: Liderii a 3 partide de opoziţie, în vizită la Bruxelles, pentru a prezenta rezoluţia aprobată la protestul de duminică

"Avem de transmis un mesaj foarte puternic partenerilor externi că Republica Moldova vrea democraţie", a declarat Maia Sandu pentru Radio Chişinău. În acelaşi timp, Andrei Năstase, care a câştigat recentele alegeri municipale din Chişinău, dar al cărui mandat nu a fost validat, a spus că merge la Bruxelles în numele unei ţări care se vrea liberă.

Anularea alegerilor locale din Chişinău a fost criticată de oficiali de la Bruxelles, inclusiv de şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini şi de către comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, precum şi de către Departamentul de Stat al SUA.

În Rezoluţia protestului organizat de către Mişcarea de Rezistenţă Naţională a opoziţiei proeuropene extraparlamentare se cere: 1) confirmarea legalităţii alegerilor pentru Primăria Chişinău şi validarea mandatului lui Andrei Năstase; 2) anularea sistemului electoral mixt şi revenirea la sistemul proporţional de vot; 3) demiterea şi tragerea la răspundere a judecătorilor care au participat la pronunţarea deciziei de anulare a alegerilor.

În cazul în care guvernarea nu va îndeplini aceste cerinţe în actuala sesiune parlamentară, comitetele de rezistenţă vor întreprinde acţiuni paşnice de nesupunere civică – greve, proteste permanente, blocarea instituţiilor "capturate" de sistem. Totodată, va fi convocată la 26 august Adunarea generală a cetăţenilor din toată Republica Moldova şi din diasporă.

Săptămâna trecută, Maia Sandu a anunţat formarea unei Mişcări de Rezistenţă Naţională şi crearea unor celule de rezistenţă a cetăţenilor, care vor deveni parte a acestei mişcări. 

Sursa:agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *