Actualitate

Reşetnicov se răzbună pe finul său?

Dacă răpirea lui Artur Reşetnicov e o înscenare, aceasta pare să fi urmărit două scopuri – răzbunarea pe finul său, conservatorul Oleg Nirca, şi compromiterea actualei guvernări. Cel puţin aşa reiese din declaraţiile lui Nirca, făcute la o conferinţă de presă. El spune că naşu-său şi-a amintit de el, invitându-l la o discuţie acum două săptămâni, după ce, anterior, relaţiile dintre ei erau foarte tensionate. S-au întâlnit în seara în care fostul „securist” pretinde că a fost maltratat. „Reşetnicov mi-a propus ca Partidul Conservator (PC) să iasă din cursa electorală în favoarea PCRM, în schimbul unor beneficii ulterioare”, susţine Nirca.

Oleg Nirca a venit la conferinţa de presă însoţit de nevastă-sa, şefa PC, Natalia Nirca, care a făcut dezvăluiri despre persecuţiile la care i-a fost supusă familia de către naşul lor de cununie, în perioada în care acesta conducea SIS. „Ne-am eschivat până acum să facem publice aceste lucruri, dar vom deschide parantezele, pentru că soţul meu a apărut fără vină, ca bănuit, într-un dosar penal”, a precizat N. Nirca. Cei doi spun că îl cunosc pe Reşetnicov din 2000 şi că s-au împăcat bine până la fondarea PC din 2006. Între timp, afirmă soţii Nirca, naşul tot împrumuta bani de la ei, fără să-i întoarcă. Apoi, devenind şef la SIS, a refuzat să-şi returneze datoria deja destul de mare. „De-l rugam să fie corect, se răstea: „Cu mine nu se poate să vorbiţi aşa!”. Zicea că alţii îi plătesc sume mari ca să scape de probleme şi numai noi avem tupeul să-i cerem banii. În campaniile electorale, în special în aprilie 2009, în loc să se intereseze de securitatea statului, el îndrepta întreg arsenalul SIS contra familiei noastre, supunându-ne unor intimidări kaghebiste fără precedent. Ne ameninţau la telefon şi prin scrisori anonime. În jurul casei noastre şi a sediului PC defilau persoane îmbrăcate în costume negre – ca să dea de înţeles că-s agenţi. Ne interceptau discuţiile telefonice. Odată, mama mea a găsit în foişorul casei un pachet cu droguri… Să-l rugăm pe naşul să oprească teroarea era imposibil”, îşi aminteşte Natalia Nirca.

Cei doi spun că naşul s-a achitat cu ei doar după demiterea sa. Precaut, odată cu schimbarea guvernării, el le-a întors datoria până la ultimul sfanţ. N. Nirca este de părere că scenariul răpirii lui Reşetnicov este o continuare a răzbunării în momentul în care naşul aşteaptă să revină în funcţie. „De vede în cineva un duşman, indiferent dacă acesta îi este sau nu rudă, Reşetnikov nu se lasă până nu-l distruge. A declarat poliţiei că, fiind maltratat, a semnat recipise că i-ar datora soţului meu milioane de euro şi că, tot prin Oleg, trebuia să transmită materialele compromiţătoare contra lui Voronin”, remarcă şefa PC. Dar iată cum îşi aminteşte Oleg Nirca ziua de luni: „Ne-am întâlnit la barul 513 de pe str. Micle. El mi-a propus să ne retragem partidul din cursa electorală şi să ne chemăm electoratul să voteze cu PCRM. Mi-a promis în schimb funcţii în noua guvernare. Am refuzat. La plecare, mi-a spus: „Voi ştiţi cu cine să votaţi – cu comuniştii!”. „Şi voi la fel – cu conservatorii”, i-am răspuns. Am rămas cu un prieten, iar el a plecat. Nu l-am mai văzut. L-am sunat, dar telefonul îi era închis…”, remarcă Oleg Nirca.

Afirmaţiile soţilor Nirca, precum că Reşetnicov l-a acuzat de toate crimele pe finu-său, sunt confirmate şi de surse de la MAI. Tindem tot mai mult să credem că e vorba de o înscenare, după ce tot mai multe probe în defavoarea victimei ies la iveală. Dacă ieri ne arătam nedumeriţi că Reşetnicov nu solicită expertiza toxicologică, care să confirme dacă i s-au administrat substanţe psihotrope, tot ieri, Gheorghe Malic, şeful Departamentului urmărire penală a MAI, a declarat că Reşetnicov refuză în general să fie examinat de legişti. „Numai acum putem confirma sau infirma dacă i s-au administrat substanţe psihotrope – ulterior vom putea doar bănui. Trecerea timpului este în defavoarea anchetei şi sporeşte dubiile. Încă nimeni nu a constatat că starea lui e atât de gravă, după cum el vrea să arate în faţa jurnaliştilor. Nici să-l audiem nu putem. Fiind internat, nu a vrut să vorbească cu ofiţerii de urmărire penală până când nu a discutat cu Voronin şi Tkaciuk. A doua zi, ofiţerii au aşteptat de la ora 16.00 până la 22.40, ca să le spună doar chestiuni care-i convin lui. Când e întrebat detalii, zice că se simte prost şi nu ţine minte. Poate fi vorba despre scenariul Cubreacov II, adică de o insinuare pur politică”, consideră Malic. Apropo, transferul lui Reşetnicov de la Salvare la Spitalul Aparatului guvernului poate fi explicat şi prin faptul că acesta are aici „un cumnat, care i-ar putea depista vreo zgârietură”, după cum crede Natalia Nirca.

Încă un argument al faptului că asistăm la o farsă sunt declaraţiile pentru poliţie a taximetristului, care l-a dus acasă în acea noapte. Deşi comuniştii spun că Reşetnicov avea multiple răni, şoferul afirmă că acesta l-a oprit, fiind îmbrăcat la patru ace, că hainele nu-i erau murdare şi nu prezenta urme de violenţă. L-a dus de la Botanica până acasă, iar pe drum chiar au discutat. Mai mult, dacă Reşetnicov spune că a fost eliberat din captivitate aproape de 22.00, iar la spital a ajuns aproape de două noaptea, de ce şi unde a stat patru ore „grav rănit”, fără să cheme Salvarea? Acest lucru, se pare, nu-l cunoaşte nici el…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *