CSI / RusiaUE / Nato

”Respingem cu fermitate încercările zadarnice ale Rusiei de a legitima şi de a normaliza controlul său militar ilegal şi anexarea unei părţi din teritoriul ucrainean”, afirmă UE

Uniunea Europeană a avertizat luni, 11 septembrie, Rusia că vor exista ”consecinţe” pentru toţi cei implicaţi în organizarea alegerilor – pe care ea le consideră ilegale – în teritoriile ucrainene anexate de Moscova, relatează Agerpres.

Moscova a revendicat duminică victoria partidului lui Vladimir Putin, ”Rusia Unită”, în aceste teritorii situate în estul şi sudul Ucrainei.

”Respingem cu fermitate încercările zadarnice ale Rusiei de a legitima şi de a normaliza controlul său militar ilegal şi anexarea unei părţi din teritoriul ucrainean”, afirmă UE în cadrul unui comunicat.

”Conducerea politică a Rusiei şi toţi cei implicaţi în organizarea (acestor alegeri) vor trebui să se confrunte cu consecinţele acestor acte ilegale”, afirmă textul.

Menționăm că cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au impus deja 11 pachete de sancţiuni împotriva Rusiei de la invazia acesteia în Ucraina la 24 februarie 2022.

Astfel, în pofida fermelor condamnări occidentale, Rusia a proclamat în septembrie 2022 anexarea a patru teritorii ucrainene pe care nu le controlează decât parţial – Zaporojie şi Herson, în sud, Doneţk şi Lugansk, în est – în urma unor ”referendumuri” nerecunoscute de către comunitatea internaţională.

Luptele continuă pe frontul din Ucraina, unde armata Kievului desfăşoară o contraofensivă.

De asemenea, alegeri locale au avut loc şi în peninsula Crimeea, anexată în anul 2014 de Moscova.

Acestea au fost respinse categoric de Ucraina şi de aliaţii săi, care le-au calificat ca fiind nule şi neavenite.

Ruşii au votat duminică în cadrul acestor alegeri regionale fără suspans, în contextul unei opoziţii reduse la tăcere, unde vocile critice la adresa invaziei ruse în Ucraina sunt reprimate fără milă.

Acest scrutin intervine cu doar câteva luni înaintea alegerilor prezidenţiale prevăzute la începutul anului 2024, care l-ar putea confirma pe Vladimir Putin la putere până în 2030.


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *