Externe

Resturile avionului F-35 dispărut în SUA, găsite pe un câmp din Carolina de Sud, anunţă autorităţile americane

Armata americană a anunţat luni după-amiază că a găsit resturile avionului de luptă F-35 căutat timp de aproximativ 24 de ore pe coasta de est a ţării, după ce pilotul se catapultase duminică dintr-o cauză încă necunoscută, transmite AFP.

Militarii, ‘în strânsă coordonare cu autorităţile locale, au descoperit un câmp de fragmente în comitatul Williamsburg’, în Carolina de Sud, a anunţat pe reţeaua X (ex-Twitter) baza militară Joint Base Charleston.

Descoperirea acestui avion militar F-35B Lightning II de înaltă tehnologie, al cărui cost se ridică la circa 80 milioane de dolari, a pus capăt căutărilor extinse întreprinse de autorităţi începând de duminică după-amiază.

Acestea lansaseră un apel către populaţia din zonă pentru a le ajuta să localizeze preţioasa epavă, provocând pe internet numeroase reacţii oscilând între stupefacţie amuzată şi consternare.

‘Ştiam că F-35 este invizibil, dar asta este ridicol’, a scris pe reţeaua X o aleasă republicană din Carolina de Sud, Nancy Mace. ”Cum să pierzi un F-35? Cum e posibil să nu existe un dispozitiv de urmărire şi să i se ceară populaţiei … vă imaginaţi ce? Să găsească un avion şi să-l predea autorităţilor?”, a adăugat ea.

Un purtător de cuvânt al bazei din Charleston a explicat pentru Washington Post că avionul dispunea într-adevăr de un transponder – un receptor-emiţător ce permite localizarea lui -, dar că acesta nu funcţiona ”dintr-o cauză pe care încă nu am stabilit-o”.

”De aceea am lansat un apel public pentru ajutor”, a adăugat purtătorul de cuvânt Jeremy Huggins.

Autorităţile s-au limitat pentru moment să repete că o anchetă este în desfăşurare cu privire la ”incident”. Rămăşiţele au fost descoperite ”la două ore nord-est de Joint Base Charleston”, au indicat autorităţile într-un comunicat transmis AFP.

”Nu putem furniza detalii suplimentare, pentru a păstra integritatea procesului de anchetă”, au mai declarat reprezentanţii bazei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *