Timpul Liber
(Rețetă) Turte de ajun
Aluat:
• 800 g făină
• Apă
• Sare
• Ulei de uns tava (deși, tradiția nu prevede!)
Preparare:
Se frământă un aluat ce se poate întinde foaie subțire (muchie de cuțit). Se taie cu paharul turtițe. Se unge tava cu puțin ulei (se poate și fără, presărând doar făină). Tava se pune pe foc și se coc turtițe repede, pe o parte și pe alta, apoi se lasă să aștepte.
Sirop:
• 400 g zahăr (sau miere)
• zahăr vanilat
• 1 cană de ceai de tei, iasomie și petale de trandafir
Se fierbe zahărul cu ceai până se face un sirop bine legat.
Glazură:
• 200 g miez de nucă prăjit (sau mac)
• 200 g zahăr pudră
Se moaie turtițele-n sirop, se tăvălesc prin nucă sau mac și se presară cu zahăr pudră.
De post sunt, dar sunt atât de dulci!