Culinar.md

(REȚETA ZILEI) Cheesecake cu jeleu de căpşuni (fără coacere)

Ingrediente pentru blat şi umplutură:

20 porţii, dificultate redusă
– 180g biscuiţi digestivi cu scorţişoară 
– 90g unt 82% 
– 300g brânză de vaci 
– 200g crema de brânză natur
– miezul de la jumătate de baton de vanilie 
– 160g zahăr pudra vanilat 
– 10g gelatină albă (sau 6 foi gelatină)
– 300g căpşuni

Mai întâi ne ocupăm de formă de copt, care e musai să fie cu pereţii detasabili şi pe care o tapetăm foarte bine cu folie alimentară, atât pe fund cât şi pe pereţi. Apoi, într-un blender, mărunţim biscuiţii până au consistentă unui pesmet mare. Topim untul şi îl turnam peste biscuiţi şi amestecăm din nou, până biscuiţii absorb tot untul. Punem biscuiţii în formă de copt şi apăsăm foarte bine cu o cănită cu fundul plat, astfel încât blatul de biscuiţi să fie uniform şi foarte bine legat. Spălăm bine căpşunile, le tăiem codiţele şi le tăiem pe jumătate, apoi le aşezăm peste blatul de biscuiţi, aşa cum vedeţi în poză, cu miezul căpşunii spre exterior. Dăm tavă la frigider până ne ocupăm de umplutură.

Pentru umplutură amestecăm cu mixerul la viteză medie brânză de vaci, crema de brânză şi miezul de la batonul de vanilie, până cele două tipuri de brânză sunt omogenizate şi avem o crema. Punem treptat zahărul pudra şi continuăm să amestecăm până este complet topit şi granulele de zahăr nu se mai simt când trecem crema printre degete. Înmuiem gelatină în 2 linguri de apă rece, până se umflă, cca 3-4 minute. O topim apoi la bain-marie (pe baie de abur). Gelatină nu trebuie să fiarbă, pentru că îşi pierde proprietăţile de închegare. Trebuie doar să o topim până devine lichidă, amestecând tot timpul. O luăm de pe foc, o încorporăm în crema de brânză şi amestecăm bine bine. Turnam crema în formă şi o dăm la rece 2-3 ore.

Ingrediente pentru jeleul de căpşuni:

– 400g căpşuni
– 150g zahăr tos 
– 50ml apă
– miezul de la jumătate de baton de vanilie Belbake
– 10g gelatină albă (sau 6 foi gelatină)

Spălăm bine fructele şi le tăiem felii. Într-o crăticioara punem apă şi zahărul şi le lăsăm să fiarbă la foc mic, până avem un sirop. Punem fructele în sirop alături de miezul de la batonul de vanilie (şi teacă) şi le lăsăm să fiarbă până fructele sunt moi şi jeleul începe să se lege. Tragem de pe foc, scoatem batonul de vanilie şi punem gelatină, fără a o topi înainte, aşa cum am făcut pentru umplutură. Siropul este cald şi se va topi simplu, prin amestecare. Pentru jeleul am folosit foi de galtina, tocmai pentru că doream să vedeţi cum se folosesc ambele timpuri de gelatină. Procedura este aceeaşi: ţinem foile de gelatin la înmuiat în apă rece, până devin gelatinoase, apoi fie le topim şi le punem în crema rece, fie le punem direct în crema/jeleul/siropul cald. Când gelatină este topită, se toarnă peste crema de brânză, care deja trebuie să fie întărită. Dăm totul la frigider 4-5 ore, de preferinţă peste noapte, că să se aşeze foarte bine cheesecake-ul.

sursa: teoskitchen.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *