Culinar.md

(REȚETA ZILEI) Clătite de dovlecei

Iată câteva dintre beneficiile consumului de dovlecei:

1. Stimulează digestia
Bogat în fibre de calitate, în potasiu şi apă, dar cu resurse modeste de sodiu, dovlecelul are proprietăţi diuretice şi se digera foarte uşor. De aceea, dietă cu această legumă este tolerată de persoanele care au probleme digestive, cardiace sau renale. Nutriţionistul Eric Favre recomandă sucul de dovlecei în tratarea constipaţiei şi a diareei. Dovlecelul este ideal în regimul specific diabeticilor şi supraponderalilor.

2. Menţine sănătatea ochilor
Conţinutul ridicat de carotenoizi (luteină) face din dovlecei un remediu perfect pe baza de plante pentru probleme de vedere. Are excelente proprietăţi anti-îmbătrânire, poate îmbunătăţi memoria şi reduce procesele infecţioase.

3. Scade tensiunea şi previne bolile de inima
Reduce riscul de infarct şi accidente vasculare cerebrale (datorită magneziului şi folatilor). Este benefic în scăderea tensiunii arteriale (magneziu, potasiu).

4. Ajută în tratamentul gastritei şi ulcerelor
Dovlecelul este o sursă de fibre, dar cantitatea şi calitatea lor variază în funcţie de vârstă dovlecelului. Cei tineri conţin pectină, cei maturi celuloză. În plus dovlecelul este un veritabil pansament gastric, fiind indicat în gastrite, ulcere şi alte afecţiuni ale aparatului digestiv.

5. Previne cancerul de colon şi cel pulmonar
Datorită fibrelor, previne cancerul de colon. Îmbunătăţeşte metabolismul, previne cancerul pulmonar şi reduce simptomele în boli precum hiperplazia benignă de prostată.

6. Reduce procesele inflamatoare din organism.
Are rol antiinflamator în osteoartrită, rheumatism, poliartrită.

7. Îmbunătăţeşte memoria
Dovlecelul conţine anti-oxidanti şi ajută la reconstrucţia celulelor nervoase (vit B1, B6). În plus conţinutul ridicat de carotenoizi (luteină) face din dovlecei un remediu perfect pe baza de plante pentru probleme de vedere. Are excelente proprietăţi anti-îmbătrânire, poate îmbunătăţi memoria şi reduce procesele infecţioase.

(REȚETA ZILEI) Clătite de dovlecei

Ingrediente:

– 4-5 dovlecei
– 2 culei de usturoi
– 150 g făină
– 3 ouă
– lapte
– 2 linguri pătrunjel tocat
– 1 linguri de ulei
– Sare, piper, boia sau alte condimente.

Preparare:

Etapa 1: Radem coajă dovleceilor, apoi îi trecem prin răzătoarea mare şi îi punem la scurs; îi stoarcem pentru a îndepărta apă.

Etapa 2: Separat amesetcam făină, ouă şi lapte. Adăugăm dovleceii, usturoiul pisat şi pătrunjelul tocat fin tocat, potrivim de sare.

Etapa 3: Turnam în tigaie aluat cât să formese nişte discuri – mai mari sau mai mici – şi le prăjim 3 minute pe fiecare parte. Le putem servi imediat, cu sos rece de smanatana, de brânză sau de roşii, amestecat cu cu usturoi.

Etapa 4: Le mai putem presară cu brânză şi apoi să le dăm un pic în cuptor, să se topească.

Poftă bună!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *