(REȚETA ZILEI) Dulceață de ardei iute
Pentru 1 porție:
500 g ardei iute- verde, roșu și galben
500 g zahar
500 ml oțet de 9 grade
Fierbeţi 20- 30 min oţetul cu zahăr sau până ce acesta se leagă la fel că siropul de la dulceaţă.
Între timp, spălaţi şi zvântaţi ardeii iuţi. Tăiaţi-i rondele (dacă se doreşte o dulceaţă mai puţin iute, indepertati întâi seminţele şi vinişoarele ardeilor, măcar parţial, apoi feliaţi-i. Atenţie! Lucraţi doar cu mănuşi.).
Adăugaţi ardeiul feliat şi fierbeţi în continuare încă 20- 30 min în funcţie de cât de legată vreţi să fie dulceaţă. Şi cum “siropul“ este cel mai apreciat, nu exageraţi cu fierberea dulceţii.
Turnaţi fierbinte în borcanele sterilizate şi puneţi-le răsturnate pe capac, între paturi, până se răcesc complet.
Etichetaţi şi daţi la cămară. Se păstrează foarte bine mai mult de 24 luni.
Aşteptaţi 2- 3 săptămâni pentru a fi savurată în adevăratul sens al cuvântului.
Serviţi că garnitură la fripturi, preparate cu carne, în general; că adaos la ciorbe, sosuri, tocăniţe, paşte, omlete, pizza, aluaturi cu umpluturi de carne şi caşcaval, etc; merge de minune lângă varză cu carne sau la orice mâncare la care de obicei adaugi ardeii clasici în oţet.