Culinar.md

REȚETA ZILEI: Preparate din CARNE pentru zilele de sărbătoare

1. Curcan la cuptor

Ingrediente:
un curcan de aproximativ 6-7 kg.;
3-4 cepe medii;
2-3 morcovi;
2-3 tulpini de țelină;
1-2 clementine;
sare;
piper;
un pachet de unt;
câteva foi de dafin si tulpini de cimbru.
pentru umplutura curcanului găsiți recomandări în linkul de mai jos.

Mod de preparare:
Curcanul se scoate din frigider cu 2 ore înainte de gătire pentru a ajunge la temperatura camerei. Se freacă bine cu unt, se asezonează cu sare, piper, iar in interior,după ce se umple, se introduc cele două clementine, tăiate pe jumătate si frunzele de dafin si de cimbru.

loading...

Se pune într-o tavă pe fundul căreia se așează în prealabil cepele, tăiate în sferturi, morcovii și tulpinile de țelină, alături de măruntaiele curcanului. Se acoperă cu folie de aluminiu și se introduce la cuptor. Timpul de gătire este de 35 minute /kg, adică aproximativ 4 ore pentru un curcan de 6 kg. Cu o jumătate de oră înainte de terminarea timpului de gătire, se scoate folia de aluminiu pentru ca pielea să devină crocantă. Se scoate de la cuptor și se lasă două ore acoperit, înainte de a se felia.

2. Friptură de vită la cuptor

Ingrediente:

Un antricot de vită dezosat, dar care se va găti împreună cu osul pentru a lua aroma;
1 cană de făină;
2 lingurițe de piper negru măcinat;
2 lingurițe de sare;
2 lingurițe de boia;
1 linguriță de ceapă granulată:
1 linguriță de usturoi granulat;
½ linguriță de semințe de țelină.

Mod de preparare:
Carnea se leagă înapoi pe os cu sfoară de bucătărie și se așează într-o tavă pe fundul căreia se pune în prealabil o folie de aluminiu.
Ingredientele uscate se amestecă până se omogenizează și apoi se aplică pe carne până o acoperă în totalitate.
Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 210 grade Celsius. Pentru a controla procesul de gătire se recomandă folosirea unui termometru care să indice temperatură internă a fripturii. Pentru o friptură în sânge temperatura trebuie să fie de 60 de grade, pentru o friptură făcută mediu în jur de 65 de grade, iar bine făcută în jur de 70 de grade.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.