Culinar.md

(REȚETA ZILEI) Salată ușoară de dovlecei

Dovlecelul este o plantă erbacee anuală din familia cucurbitaceelor. În Moldova leguma este denumită dovleac iar Cucurbita maxima (dovleacul) este denumit bostan. Planta este originară din America dar în actualitate este sădită pe tot globul pentru fructul folosit în alimentație.

Cucurbita pepo este o plantă agățătoare a cărei rug poate ajunge la o lungime de 10 metri cu tulpina striată și noduroasă cu frunze mari lobate, pufoase și cordate. Florile sunt unisexuale de culoare galbenă iar caliciul este unit cu corola.

Fructele sunt lunguiețe și variază mult în funcție de varietate. Coaja dovleceilor poate prezenta mai multe culori dar de obicei are tonuri de la alb-verzui la verde închis. Curcubita pepo hibridizează ușor cu alte cucurbitacee.

Dovlecelul este bogat în apă, cca 93%, potasiu, vitamina C și β-caroten.

Ingrediente pentru salata de dovlecei:
4 dovlecei
o salată
10 măsline
un ardei gras roşu
sare
piper
lămâie
3 linguri ulei de măsline

Cum prepari salata de dovlecei?

1. Dovleceii se curață de coajă şi de seminţe şi se taie felii. Feliile se pun la fiert în apă cu sare pentru 15 minute.
2. În acest timp, salată se toacă şi ardeiul se taie fâşii. Măslinelor li se scot sâmburii.
3. Când dovleceii sunt gata se scurg bine.
4. Într-un castron, se amestecă salată cu ardeiul, cu măslinele şi cu dovleceii.
5. Se condimentează cu sare şi piper, după gust. Se adaugă lămâia şi uleiul de măsline şi se amestecă bine.

Această salată de dovlecei se mănâncă proaspătă alături de orice fel de carne.

sursa: divahair.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *