Culinar.md

(REȚETA ZILEI) Sos de caramel sărat

INGREDIENTE:

200 de grame de zahăr sau 160 de grame de fructoză
2 linguri de apă rece
90 de grame de unt cu 80% grăsime
200 ml. smântână pentru frișcă
1 linguriță extract de vanilie
1 linguriță rasă de sare de bună calitate (eu am folosit fleur de sel de Camargue, se poate folosi de exemplu sarea de Himalaya, disponibilă în comerț)
1 linguriță de glucoză sau miere de albine sau, pentru varianta cu fructoză, 1/2 de linguriță de zeamă de lămâie

PREPARARE:

1. În oricare variantă, cu zahăr sau cu fructoză, pentru sosul de caramel aveți nevoie de o cratiță destul de adâncă. Ce-i drept, volumul total al ingredientelor este destul de redus, însă acestea se vor umfla mult în timpul preparării și nu este de dorit să dea pe dinafară. Vă recomand, așadar, o cratiță cam de 2 litri. Puneți în cratiță zahărul sau fructoza (observați, am redus gramajul la fructoză cu 20% față de zahăr, asta pentru că are o capacitate mai mare de îndulcire) împreună cu 2 linguri de apă rece. Puneți cratița pe foc mediu spre mic și lăsați-o să fiarbă. Nu amestecați, eventual clătinați cratița ușor.

2. Supravegheați permanent vasul, până când apa se evaporă iar zahărul topit rămas în cratiță devine brun-auriu. Atenție, fructoza se caramelizează mai repede decât zahărul și e ușor să se ardă dacă o scăpați din vedere!

3. Deîndată ce zahărul (sau fructoza) a atins culoarea dorită, se adaugă untul și se amestecă energic cu telul în formă de pară, până când untul se dizolvă complet. Separat, într-un ibric sau o crăticioară, se înfierbântă smântâna pentru frișcă.

4. După ce untul se topește complet, se trage cratița de pe foc și se adaugă smântâna pentru frișcă, amestecând energic cu telul. Atenție, compoziția va face bulbuci și se va umfla mult în această fază. În cazul în care, după ce conținutul cratiței se mai ”calmează”, au mai rămas bucățele de zahăr nedizolvat, se pune din nou cratița pe foc mediu spre mic și se amestecă până se dizolvă complet.

5. În final, se adaugă extractul de vanilie și sarea și se amestecă bine. Tot acum se adaugă glucoza (în lipsă, miere de albine) sau, pentru varianta dietetică (cu fructoză), 1/2 de linguriță de zeamă de lămâie. Turnați sosul de caramel sărat într-un borcan și lăsați-l să se răcească până la temperatura camerei, apoi se poate da la frigider.

sursa: retetecalamama.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *