Culinar.md

(REȚETA ZILEI) Tort de clatite Tiramisu

Aluat de clătite

1. Amestecaţi ouăle cu făina

Spargeţi într-un castron 4 ouă şi bateţi-le cu un vârf de sare, 50 grame de zahăr tos şi opţional un strop de esenţă de vanilie (sau ce esenţă preferaţi). Într-un alt vas, puneţi 250 grame de făină în formă de movilă, apoi faceţi în mijloc o adâncitură în care adăugaţi ouăle. Amestecaţi ouăle cu făina.

2. Încorporaţi treptat laptele

Adăugaţi treptat câte 50 ml de lapte, pe măsură ce făina îl înghite, şi amestecaţi cu telul fără să bruscaţi aluatul, ca să nu devină prea consistent. În total folosiţi 500 ml lapte.

3. Terminaţi aluatul

Încorporaţi 50 grame de unt topit. Când aluatul este gata, strecuraţi-l printr-o strecurătoare fină şi lăsaţi-l să se odihnească 60 de minute la frigider.

4. Turnaţi aluatul în tigaie

Turnaţi un polonic mic de aluat de clătite într-o tigaie încinsă, unsă cu ulei, şi cu o mişcare de rotaţie rapidă, repartizaţi uniform aluatul pe fundul tigăii, înainte să se coaguleze. Când s-a făcut pe o parte, întoarceţi clătita şi prăjiţi şi pe cealaltă parte.

5. Suprapuneţi clătitele

Aşezaţi fiecare clătită nouă peste precedenta şi acoperiţi cu o farfurie. Astfel se răcesc mai încet şi umiditatea le menţine moi. De asemenea, puteţi pune farfuria pe bain-marie, ca să rămână calde toate clătitele.

Pentru crema tiramisu:

3 ouă mari, separate
150 g zahăr
240 g mascarpone
125 ml frişcă lichidă
75 ml baileys (lichior)
85 g ciocolată amăruie
un vârf de sare

Mod de preparare

În primul rând trebuie pregătite clătitele, pe care le puteţi pregăti şi cu o zi înainte de a face tortul.

Pentru crema tiramisu:

1. Bateţi glabenusurile cu jumătate din cantitatea de zahăr, pe baie de aburi, până când îşi dublează volumul şi se deschid la culoare. Lasă apoi deoparte să se răcească.

2. Apoi mixează albuşurile cu vârful de sare până când sunt ferme. Adaugă 1/4 din cantitatea de zahăr rămasă, puţin câte puţin şi mixează bine.

3. Mixează şi frişcă lichidă într-un alt bol, iar în altul (da, se murdăresc cam multe vase) mixează mascarpone împreună cu zahărul şi lichiorul până obţii o crema fină. Apoi adaugă amestecul în gălbenuşuri şi amestecă până la omogenizare. Adaugă la final şi frişcă, amestecă uşor, iar apoi albuşurile, amestecând uşor.

Lasă crema la rece pentru cel puţin 1 ora.

Pentru a asambla tortul de clătite tiramisu:

Începe cu o clătită, adaugă un strat subţire de crema mascarpone şi răzuieşte fin ciocolată deasupra. Repetă acest procedeu până la ultima clătită. Lasă tortul astfel format la frigider pentru 1 ora. Îmbracă tortul cu crema rămasă, decorează după bunul plac şi răzuie ciocolată sau pudrează cu cacao.

Mod de servire

Lasă tortul de clătite Tiramisu la frigider cel puţin 1 ora înainte de a-l servi.

sursa: culinar.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *