Culinar.md

Vinete, dovlecei şi roșii cherry în stil italian

Ghiveci de legume sicilian preparat în stilul meu. Inspirat din caponată siciliană, conţine legume proaspete din piaţă într-un sos dulce-acrişor-picant. Deşi se obişnuieşte să fie servit lângă peste, e bun şi simplu sau lângă carne de pui.

Ingrediente
Vinete, dovlecei şi roşii cherry în stil sicilian
1 vanaţă mare (cca 700 gr)
1 dovlecel mic (cca 300 gr)
300 gr roşii cherry
1 ceapă mică (cca 50 gr)
2 căţei de usturoi
2 linguriţe cu vârf capere în oţet (cca 30 gr; + 2-3 linguriţe oţet de pe ele)
10 măsline verzi (cca 30 gr)
1 lingură pastă de roşii
1 linguriţă zahăr
4 linguri ulei
1 linguriţă cremă de oţet balsamic
6 linguri apă
busuioc
sare, piper negru, fulgi de chili (peperoncino)

Preparare

Vinete, dovlecei şi roşii cherry în stil sicilian
Vanaţă şi dovlecelul se taie cuburi de cca 1.5 cm. Se stropesc cu puţin ulei, se presară cu sare şi piper negru şi se amestecă bine. Se aşează în tavă cuptorului (cu hârtie de copt pe fund) şi se coc la 200C timp de 20 minute.
În acest timp se taie roşiile cherry în două. Se amestecă pastă de roşii cu zahărul, 2 linguri de ulei şi 3 linguri de apă. Se toarnă peste roşii şi se amestecă.

Se dizolvă crema de oţet balsamic în 3 linguri de apă.
Într-o cratiţă mai largă se încing 2 linguri de ulei şi se căleşte ceapă tocată mărunt până se înmoaie. Se adaugă usturoiul strivit şi se mai căleşte 30 secunde.

Se adaugă roşiile, având grijă să fie toate cu tăietură în jos. Se presară cu sare, piper negru şi chili şi se fierbe la foc mic timp de 5 minute, scuturând cratiţă de câteva ori, cu mişcări faţă-spate.

Se adaugă oţetul balsamic şi se mai fierbe 1 minut.
Se trage cratiţă de pe foc şi se adaugă caperele, oţetul de pe ele şi măslinele tăiate bucăţi. Se amestecă.
Se adaugă vinetele şi dovleceii copţi şi se amestecă totul uşor, până se acoperă uniform de sos. Se drege mâncarea de sare şi oţet (adăugaţi oţet de pe capere dacă vi se pare prea dulce).

Se serveşte călduţă sau la temp. camerei, cu pâine prăjită, o bucată de burrata (sau mozzarella frescă) şi frunze de busuioc.

Poftă bună!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *