Economie

Reuniune trilaterală la București între Iohannis, Scholz și Maia Sandu pentru consolidarea sprijinului în toate domeniile și avansarea integrării europene a Republicii Moldova

O întâlnire trilaterală între președintele țării noastre, a României și cancelarul Germaniei va avea loc mâine la București. Mai întâi, Klaus Iohannis îl va primi la Palatul Cotroceni pe Olaf Scholz. După ce vor discuta despre relații economice și comerciale româno-germane, precum și aspectele legate de securitate, va avea loc și reuniunea la care se va alătura Maia Sandu. 

Reuniunea trilaterală pe care o va găzdui Președintele României are ca obiectiv consolidarea sprijinului în toate domeniile pentru asigurarea rezilienței, a stabilității și a securității Republicii Moldova și pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova.

Discuțiile vor transmite un mesaj clar privind continuarea sprijinului ferm și neabătut din partea partenerilor Chișinăului, în special în condițiile în care Republica Moldova este supusă unor presiuni hibride sistematice, inclusiv unor tentative de subminare a ordinii constituționale.

În cadrul întrevederii va fi discutat, totodată, sprijinul pentru avansarea integrării europene a Republicii Moldova, singura opțiune capabilă să asigure un viitor democratic, prosper și stabil pentru cetățenii săi.

Republica Moldova se află în pragul unui colaps economic. Potrivit datelor recente, deficitul contului curent al țării a ajuns la 2,2 miliarde de dolari, reprezentând 7,5% din PIB, în timp ce datoria externă a crescut la 7,2 miliarde de dolari, adică 23% din PIB. Veniturile la bugetul de stat sunt de aproximativ 70 de miliarde de lei, dar cheltuielile se ridică la 84 de miliarde, ceea ce înseamnă că deficitul la bugetul de stat este de aproximativ 14 miliarde de lei. În plus, rata șomajului a crescut la 4,4%, iar salariul mediu lunar este de aproximativ 4.300 de lei, ceea ce reprezintă o scădere semnificativă în comparație cu anul precedent. Toate aceste cifre reflectă o situație economică critică și necesită acțiuni urgente pentru a evita colapsul economic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Cu alte cuvine… in cacat pana-n gat. Cu toate astea, moldoveanului molcom nu-i pasa, obisnuit cu greutatile. Vreau sa spun prin asta ca moldovenii nu o apreciaza pe Maia Sandu ce face ea pt ei. Este singura care a facut ceva concret dintre toti presedintii moldoveni de pana la ea. Si mai sunt dobitocii care tipa sa le plateasca primaria factura. De neinteles !

  2. Reuninea trilaterală cu tema “cum să ținem creatura stalinistă RM în zona de influență ruseasca pe banii romanilor și cu interesul nemților intact”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *