CSI / Rusia

(Reuters) Bogaţii Rusiei au intrat în hibernare, dar îl susţin încă pe Putin

Fotomodelul rus Alisa Krylova şi-a anulat comanda pentru cel mai nou model de Mercedes, şi-a petrecut vacanţa de Anul Nou la Moscova, în loc să plece la schi în Alpi şi angajează acum personal din Rusia, nu străini, scrie Reuters într-un reportaj despre viaţa unor bogătaşi în plină criză economică la Moscova.

Bogătaşii ruşi au intrat într-un fel de hibernare, nu se mai duc la petrecerile cu celebrităţi şi şi-au temperat cheltuielile, pentru a ţine pasul cu scăderea rublei şi prăbuşirea bursei. Ei rămân însă în Rusia şi îl susţin încă pe Putin, care a făcut apel la oamenii de afaceri să îşi aducă banii acasă, în Rusia, pentru a sprijini ţara în confruntarea cu Occidentul.

„Sunt calmă în a trata cu criza, nu s-a întâmplat nimic cu adevărat teribil. Da, sigur, nu am mai zburat peste hotare în vacanţă anul acesta, pentru că nu am înţeles ce rost are să plătesc de trei ori cât face”, spune Krylova, 32 de ani, de pe canapeaua ei din apartamentul din Moscova, enervându-se pe compatrioţii ei care s-au repezit să cumpere televizoare şi frigidere când a picat rubla, iar magazinele nu apucaseră să schimbe preţurile.

„Am decis să petrecem vacanţa la Moscova şi la Sankt Petersburg şi am mers la muzee, teatre, peste tot şi ne-am simţit minunat. A fost extraordinar să mergem în Piaţa Roşie să vedem bradul de Crăciun şi cred că a fost la fel de bine ca la schi în Austria sau în Franţa”, mai spune fotomodelul rus.

Preşedintele rus Vladimir Putin se bazează pe astfel de atitudini. După ce a naţionalizat câteva mari companii de energie, Putin a făcut un pact cu patronii marilor afaceri – fiţi loiali şi nu vă băgaţi în politică şi vă puteţi păstra afacerile. Înţelegerea a mers, chiar şi după ce rubla s-a prăbuşit cu 40% faţă de dolar, de vara trecută, iar economia este slăbită de scăderea preţului la petrol şi de sancţiunile Occidentului pe subiectul Ucraina.

Konstantin Kostin, un fost consilier al lui Putin care acum conduce un ONG, spune că elita de afaceri a Rusiei suferă cu siguranţă de pe urma crizei.

„Unii poate că sunt nemulţumiţi, dar nu cred că sentimentul este aşa de răspândit. Cred că dacă vorbim despre afilierile lor politice, atunci sunt loiali”, spune Kostin.

Putin a cerut din nou, luna trecută, afaceriştilor ruşi să-şi aducă banii în ţară, înainte ca Vestul să impună sancţiuni şi mai mari din cauza Ucrainei.

Alexei Koval, directorul unei reviste de lux, spune că unii oameni de afaceri şi-au stabilit un „plan de evacuare” în caz că pică în dizgraţia regimului de la Kremlin.

„Cred că majoritatea oamenilor de afaceri care într-un fel au ceva de care se tem, cu mult timp în urmă, şi-au pregătit un aeroport şi un plan pentru emigrare rapidă sau, Doamne fereşte, pentru evacuarea familiei”, spune Koval, directorul Citymagazine.

„Nimeni nu vrea să epateze şi toată lumea este în aşteptare. Când a apărut panica, criza, speculaţiile, clasa de mijloc a dat fuga la banii puşi deoparte şi a început să cumpere totul. Cei mai bogaţi sunt într-un fel de hibernare”, crede fotomodelul Krylova.

sursa: gandul.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *