Actualitate

Reuters: Embargoul impus de ruși pentru vinurile moldovenești – o pedeapsă pentru fosta republică sovietică care vrea să adere la UE

Moscova a interzis vinurile din Republica Moldova anul trecut, lipsind industria de cea mai mare piață de desfacere – în valoare de peste 100 de milioane de dolari anual. Acest fapt a fost înțeles ca o pedeapsă pentru fosta republică sovietică care vrea să adere la Uniunea Europeană.

Găgăuzii se simt prost tratați de către guvernul de la Chișinău, și, la fel ca cei din Transnistria, o regiune separatistă în partea de est a Moldovei populată în principal de către vorbitorii de limbă rusă, preferă legături mai strânse cu Rusia decât cu UE.

Deja de mai mult de două decenii de independență, Republica Moldova, cu o populație majoritară vorbitoare de limbă română, s-a contrazis cu Transnistria, unde este dislocat un contingent militar rus și care a devenit punctul de interes pentru Vest, pe care îl privește ca pe o altă aventură militară a Kremlinului după anexarea Crimeii.

Dar acum Republica Moldova, care continuă cu Acordul de Asociere la UE, se confruntă cu o mai mare rezistență din partea de sud a țării.

Conform legii, Găgăuzia are dreptul la un anumit grad de autonomie în cadrul Republicii Moldova, dar liderii ei spun că guvernul central nu le-a dat multe drepturi. Întrebat de exemplul Transnistriei, bașcanul Mihail Formuzal a declarat pentru Reuters: „Ei (Guvernul Republicii Moldova) ne imping spre această direcție”.

Oferta Rusiei pentru vinificatorii din Găgăuzia a venit la scurt timp după ce Formuzal a organizat un referendum în provincie, în cadrul căreia o majoritate covârșitoare a cerut Republicii Moldova să adere la o Uniune Vamală cu Rusia și să respingă Acordul cu UE.

sursa: Reuters/jurnal.mf

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *