CSI / RusiaInternațional

Reuters: Raiffeisen întârzie planurile de ieșire de pe piața din Rusia, după ce Austria a apărat legăturile îndelungate cu Moscova

Raiffeisen Bank International (RBI) întârzie planurile de ieşire din Rusia, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, în condiţiile în care Austria îşi apără cu mai multă determinare legăturile îndelungate cu Moscova.

Raiffeisen, a doua mare bancă din Austria şi cea mai importantă bancă occidentală din Rusia, intenţiona, în urma presiunii autorităţilor de reglementare, să scindeze până în septembrie afacerea din Rusia, care oferă servicii de plăţi într-un moment în care ruşii dispun de puţine alternative, iar Moscova este din ce în ce mai izolată după invadarea Ucrainei.

Austria şi Raiffeisen, ce se află în vizorul autorităţilor americane care investighează legăturile dintre RBI şi Rusia, rezistă presiunilor, în speranţa că războiul din Ucraina se va încheia curând, au declarat sursele pentru Reuters.

Între timp oficialii austrieci apără cu mai multă determinare RBI în Europa şi la Washington, spunând că în mod incorect se atrage atenţia asupra băncii, susţin sursele, o poziţie care afectează eforturile Occidentului de a izola Moscova, susţin sursele.

Deşi în mod public Austria sprijină Ucraina, unii oficiali care au vorbit cu Reuters au spus că sunt reticenţi în oprirea completă a legăturilor îndelungate cu Rusia, sperând că încă este posibil să fie reluate.

RBI încă nu şi-a prezentat planurile autorităţilor de supervizare de la BCE, ceea ce face puţin probabilă scindarea până în septembrie a afacerii din Rusia. Banca vrea să aştepte aprobarea BCE înainte de a cere undă verde acţionarilor săi, demersurile putând dura luni de zile, adaugă sursele.

Mai mult, aprobarea Băncii Centrale a Rusiei, a Ministerului de Finanţe şi, în eventualitatea vânzării, chiar a preşedintelui Vladimir Putin, va fi necesară înainte ca RBI să acţioneze.

În Rusia, RBI are aproximativ 2.600 de clienţi corporate, patru milioane titulari locali de cont şi 10.000 de angajaţi.

Conform surselor, autorităţile ruse şi-au exprimat dorinţa ca RBI să rămână, deoarece permite plăţile internaţionale.

Un purtător de cuvânt al RBI a declarat că instituţia va continua eforturile pentru realizarea unei vânzări sau a unei scindări şi este decisă să-şi reducă afacerea din Rusia.

Totuşi, ritmul lent al acţiunilor RBI alimentează divergenţele cu BCE, care supervizează banca şi a făcut presiuni şi asupra altor creditori, cum ar fi UniCredit, să părăsească Rusia. Banca italiană nu a dorit să comenteze în privinţa planurilor sale.

BCE a cerut RBI ca în acest an să nu plătească dividende din cauza temerilor sale privind Rusia, au precizat sursele.

De asemenea, RBI examinează vânzarea ca o alternativă pentru a debloca capitalul de până la patru miliarde de euro legat de profitabila divizie din Rusia.

Guvernatorul Băncii Centrale a Austriei, Robert Holzmann, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de presiunile BCE asupra băncii, într-o discuţie cu preşedintele BCE, Christine Lagarde, susţin sursele.

Reprezentanţii Băncii Centrale a Austriei şi ai BCE nu au dorit să comenteze informaţia.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe din Austria a declarat că şi alte bănci din Europa sunt de asemenea active în Rusia.

„O bancă nu poate părăsi o ţară ca asta peste noapte”, a declarat purtătorul de cuvânt, criticând ceea ce el a descris ca pretenţia ca Austria să fie o excepţie.

Prezenţa RBI în Rusia a provocat diviziuni în conducere, precum şi între membrii băncilor regionale (Landesbanks) care controlează grupul, unii oficiali cerând ieşirea de pe piaţa rusă.

La finele lunii martie, directorul general de la RBI, Johann Strobl, le-a spus acţionarilor că banca austriacă va analiza o posibilă vânzare sau separare de afacerile din Rusia. Potrivit lui Strobl, Raiffeisen va continua să îşi reducă activităţile în Rusia în timp ce îşi evaluează opţiunile, dar va menţine anumite operaţiuni în ideea de a putea să îşi păstreze licenţa bancară.

Raiffeisen Bank International (RBI) operează în Rusia încă de la prăbuşirea fostei URSS şi în prezent este a zecea mare bancă din Rusia în funcţie de active. Anul trecut, Raiffeisen a înregistrat un profit net de aproximativ 3,8 miliarde de euro, datorită în mare parte unui plus de profit de două miliarde de euro de pe urma afacerii sale din Rusia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Curvasarie tipic austriaca.
    Astia inca viseaza ca vor fi ce au fost odata ,impreuna cu ruSSia !
    Kakahammer inca se crede buricul Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *