Politică

Revenim la cele publicate: consăteanul lui Filat, NOUL AMBASADOR al RM în Qatar

Acum un an, pe august 2012, publicam materialul „Valeriu Tihonov, ambasadorul R. Moldova la Moscova?”

Atunci, numele lui Valeriu Tihonov a fost vehiculat pentru funcţia de ambasador în Federaţia Rusă. Surse din cadrul fostei AIE au declarat presei la acea vreme că Valeriu Tihonov ar fi fost angajat într-un mod foarte straniu ca șef al cabinetului ministrului de Externe (la acel moment Iurie Leancă). Presa a mai relatat ca Valeriu Tihonov este consătean al ex-premierului Filat. Ex-premierul nu a dezmințit acest fapt.

Noi am efectuat o investigaţie la acea vreme și am constatat că Valeriu Tihonov a fost numit șef al cabinetului ministrului Iurie Leancă la 17 iunie, dar la începutul lunii august deja se află în concediu. Ciudat era și faptul că despre angajarea lui Valeriu Tihonov nu știau nici persoanele sus-puse de la Externe. Fiind întrebată de reporterul de la TIMPUL despre noul șef al cabinetului, secretara ministrului, Olesea Popa, ne-a spus că nu știe cine este Tihonov și nici dacă este angajat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

La acea vreme, presa a mai scris că Valeriu Tihonov ar fi consătean de-al ex-premierului Vlad Filat, pe care l-ar fi ajutat în unele chestiuni până a ajunge la putere. Acest detaliu explică de ce Valeriu Tihonov a fost angajat la Externe, însă nu se prezintă la serviciu. Când ne-am interesat la resurse umane de ce Tihonov a plecat în concediu imediat după angajare, Elena s-a interesat de ce avem nevoie de o astfel de informație, iar în final a refuzat să ne răspundă. Serviciul resurse umane la fel a refuzat să ne spună dacă Valeriu Tihonov a fost angajat prin concurs sau nu. Toate încercările jurnaliştilor de a-l contacta pe Valeriu Tihonov au fost fără niciun rezultat, telefonul acestuia fiind mereu închis.

Valeriu Tihonov a mai lucrat la Externe acum circa 20 de ani, dar în ultimul timp activa la o firmă privată. La alegerile locale din 2007, el a candidat la funcția de consilier municipal pe listele Partidului Ecologist.

Menţionăm ca la 2 ianuarie, în chiar a doua zi a anului 2013, fostul guvern a aprobat deschiderea Ambasadei R. Moldova în Qatar. Motivul pentru care Moldova, care nu are reprezentanţe diplomatice cel puţin în toate statele UE, îşi deschide ambasadă în acel… îndepărtat şi arid tărâm, dar bogat în gaze și în petrol, rămâne a fi încă cercetat și descifrat.

Departamentul politic TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *