Revoluția Română, comemorată și la Chișinău
Tinerii s-au adunat la monumentul lui Ștefan cel Mare după care au mers spre Ambasada României din Chișinău și au aprins lumânări sub forma cifrei 89. Evenimentul a fost organizat de platforma „Tinerii Moldovei”.
Tinerii participanți fac parte din mai multe organizații care promovează unirea Moldovei cu România.
Ce spun participanții despre revoluția română:
Ion Purice (participant) : „Am venit să fim solidari cu frații noștri din România. Pentru mine Revoluția din 1989 înseamnă luptă, înseamnă împotrivire contra regimurilor totalitare care au omorât oameni, au distrus familii. Noi trebuie să luăm exemplu de la frații noștri de peste Prut, să fim mai solidari, să fim mai curajoși pentru că la noi comunismul post-sovietic a căzut abia în 2009”
Victor Sîrbu (participant) „Am venit să arăt că-mi pasă despre evenimentele din 1989. Sunt student în Timișoara și am întâlnit și discutat cu mai mulți oameni, revoluționari care au participat la evenimentele de atunci. Pentru mine revoluția română înseamnă sacrificiul unor oameni simpli pentru libertatea noastră. Eu cred că revoluția era inevitabilă. România a fost una din ultimele țări europene în care a căzut comunismul. Păcat însă că a fost făcut prin sânge.”
Alina (participantă) „Pentru mine revoluția a însemnat trecerea de la România socialistă la cea pe care o avem acuma. Cred că revoluția a schimbat modul de viață al românilor. Oamenii nu aveau cu ce se încălzi, trebuiau să aprindă aragazul să se încălzeazcă, iar apoi dimineața unii din ei să se trezează asfixiați.”
Elena Manoil (participantă) „Am venit cu un grup de prieteni, oameni care au fost acolo, care cunosc povești de viață ale acelor care au fost acolo și ne simțim într-un fel obligați să le cinstim memoria.”
Revoluția Română din 1989 a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă și demonstrații desfășurate în România, între 16 și 25 decembrie 1989, care au dus la căderea președintelui Nicolae Ceaușescu și la sfârșitul regimului comunist din România. Demonstrațiile din ce în ce mai ample au culminat cu procesul și execuția soților Ceaușescu.
Înainte de revoluția română, toate celelalte state est-europene trecuseră în mod pașnic la democrație; România a fost singura țară din blocul estic care a trecut printr-o revoluție violentă și în care conducătorii comuniști au fost executați.
Sursa: unimedia.info