Finanţe

Rezerva Federală a SUA anunță cea mai mare creștere a ratei dobânzii din ultimii 28 de ani, Bitcoinul crește

Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat miercuri cu 75 de puncte procentuale rata dobânzii, la un interval cuprins între 1,50% şi 1,75%, cea mai mare creştere începând din 1994, pentru a contracara inflaţia ridicată.

Având în vedere că indicele prețurilor de consum din luna mai, care măsoară inflația, a venit mai fierbinte decât se aștepta, la un nou maxim de patru decenii, piețele au început deja să reacționeze la posibilitatea unei creșteri mai rapide a ratelor în zilele premergătoare reuniunii Fed din această săptămână. Întâlnirea cu ușile închise a început marți și a culminat cu declarația de miercuri, la 2 pm ET.

Piețele detestă incertitudinea și imprevizibilitatea”, a spus Josh Olszewicz, șeful de cercetare la Valkyrie. „O scădere a volatilității descendente se va realiza probabil doar cu o pauză sau inversare a politicii și direcției actuale a Fed”.

Bitcoin ( BTC ) se vinde acum cu aproximativ 22.300 USD, în creștere față de ieri, când era 21.076 USD.

„Inflaţia rămâne la un nivel ridicat, reflectând dezechilibrele între cerere şi ofertă legate de pandemie, preţul mai ridicat al energiei şi presiunile extinse asupra preţurilor”, se arată în comunicatul dat publicităţii de Comitetul de politică monetară al Fed (FOMC), la finalul şedinţei de politică monetară.

Instituţia „îşi exprimă angajamentul ferm în vederea revenirii inflaţiei la ţinta de 2%” şi menţionează ca surse ale inflaţiei războiul din Ucraina şi restricţiile din China.

De asemenea, Fed a înrăutăţit previziunile din 2022 privind creşterea economiei SUA, care ar urma să încetinească la 1,7%, în timp ce rata şomajului ar urma să crească la 3,7% până la finalul anului, şi să se majoreze în continuare la 4,1%, până în 2024.

Indicele anual al preţurilor PCE (cheltuielile de consum personal) în SUA, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva Federală (Fed), ar urma să se situeze la 5,2% anul acesta şi să scadă gradual la 2,2% în 2024.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *