ActualitateExterne

Rezoluția Rusiei, care împiedica amplasarea de arme în spațiul cosmin, a picat la mustață

O rezoluţie a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, redactată de Rusia, care cerea tuturor ţărilor să împiedice “pentru totdeauna” amplasarea, ameninţarea sau utilizarea oricăror arme în spaţiul cosmic, a eşuat luni, organismul format din 15 membri fiind divizat în privinţa acestui demers, relatează Reuters.

Proiectul nu a reuşit să obţină cele minimum nouă voturi necesare: şapte membri au votat pentru, şapte împotrivă, în timp ce unul s-a abţinut.

Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie sau Franţa pot exercita un drept de veto doar dacă un proiect obţine cel puţin nouă voturi. Rusia a înaintat textul după ce luna trecută şi-a exercitat dreptul de veto la o rezoluţie elaborată de SUA care cerea ţărilor să prevină o cursă a înarmării în spaţiul cosmic. Veto-ul rusesc a determinat Statele Unite să se întrebe dacă Moscova nu cumva ascunde ceva.

“Ne aflăm astăzi aici pentru că Rusia încearcă să distragă atenţia globală de la dezvoltarea unui nou satelit care transportă un dispozitiv nuclear”, a declarat adjunctul ambasadorului american, Robert Wood, în faţa Consiliului de Securitate înainte de votul de luni. De asemenea, el a acuzat Rusia că a lansat joi pe orbita joasă a Pământului un satelit despre care SUA “evaluează că este probabil o armă spaţială, probabil capabilă să atace alţi sateliţi de pe orbita joasă a Pământului”.

“Rusia a desfăşurat această nouă armă spaţială pe aceeaşi orbită cu un satelit guvernamental american”, a declarat Wood. El a adăugat că lansarea din 16 mai urmează lansărilor de sateliţi ruşi – “probabil de sisteme contraspaţiale” – pe orbita joasă a Pământului în 2019 şi 2022.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a răspuns: “Nici măcar nu am înţeles pe deplin despre ce vorbea”.

Tratatul privind spaţiul cosmic din 1967 interzice deja semnatarilor – printre care Rusia şi Statele Unite – să plaseze “pe orbita Pământului orice obiect purtător de arme nucleare sau de orice alt tip de arme de distrugere în masă”.

Washingtonul a acuzat Moscova că a dezvoltat o armă nucleară anti-satelit pentru a o plasa în spaţiu, acuzaţie pe care Rusia a negat-o. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova este împotriva amplasării de arme nucleare în spaţiu.

Nebenzia a declarat că proiectul de rezoluţie rusesc acoperă atât armele de distrugere în masă, cât şi toate formele de alte arme şi are ca scop oprirea unei curse a înarmării în spaţiul cosmic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *