Externe

Rezultate parţiale în Marea Britanie: conservatorii câştigă

Partidul lui David Cameron a obţinut 305 mandate, care nu le asigură însă conservatorilor majoritatea în Parlament. Laburiştii conduşi de actualul premier Gordon Brown au obţinut numai 255 de mandate în timp ce liberal democraţii, au 61 de mandate asigurate. O coaliţie între laburişti şi liberal-democraţi este posibilă. Dacă se confirmă rezultatele parţiale, ar fi pentru prima oară în ultimele trei decenii, când nici un partid nu are majoritate clară în Parlamenul britanic.

Rata de participare la alegeri a fost de 64,7%.

David Cameron, liderul Partidului Conservator, este un reformator versat care şi-a readus partidul lângă electorat. Practic, el a inlocuit imaginea dură, de dreapta, a conservatorului britanic tipic, cu una populistă, angrenată de temele preferate ale momentului şi….telegenică.

Cameron, în vârstă de 43 de ani, susţine o mai mare implicare a oamnelior de rând în deciziile politice, fie că este vorba de ordine publică, sănătate, educaţie sau finanţe publice. Practic, sub conducerea tânărului politician, partidul Conservator a devenit mai de centru şi mai populist.

Schimbarea s-a produs treptat, din 2005, când cameron a prelat frâiele partidului. Încet-încet, au fost eliminate numeroasele voci critice faţă de femei şi minorităţi etnice, iar implicarea în probleme de mediu si sociale a devenit mult mai evidentă. Noul şef al conservatorilor şi-a folosit inclusiv familia pentru a arăta alegătorilor că partidul s-a schimbat. Cameron a deschis uşa casei sale televiziunilor şi şi-a prezentat soţia şi cei trei copii, inclusiv pe Ivan, mezinul familiei care a murit anul trecut din cauza unei paralizii cerebrale.

Sursa: Realitatea

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *