Sănătate

Rezultate surprinzătoare: Apa ne face mai deștepți

Persoanele care au băut cel puţin 3 pahare cu apă, aproximativ 775 mililitri înainte de a participa la o serie de teste cognitive au avut rezultate mai bune la un test care măsura viteza de reacţie, comparativ cu cei care nu băuseră înainte de experiment, iar efectul a fost deosebit de pronunţat în cazul celor însetaţi.

Cercetătorii de la University of East London presupun că senzaţia de sete îi distrage pe participanţi, reducându-le capacitatea de concentrare şi afectându-le negativ timpul de reacţie. Rezultatele au fost publicate în Frontiers in Human Neuroscience.

Totuşi, consumul de apă nu îmbunătăţeşte întotdeauna cogniţia, sub toate aspectele, iar cercetări viitoare vor trebui să clarifice acest aspect, lămurind de ce consumul de apă are efecte diferite în funcţie de tipul testului la care sunt supuşi participanţii.

Studii anterioare sugeraseră că, la adulţi, deshidratarea poate reduce performanţele mentale, iar studii asupra copiilor arătaseră că simplul consum de apă poate îmbunătăţi memoria.

Totuşi, deşi consumul de apă pare să aibă, în general, un efect pozitiv asupra perfomanţelor cognitive şi se ştie că este important să bem apă pentru a ne păstra sănătatea, cercetătorii atrag atenţia asupra exagerărilor ce se pot dovedi periculoase: chiar şi consumul de apă potabilă poate fi fatal. Dacă se consumă o „supradoză” de apă – câţiva litri într-o perioadă scurtă de timp – apare aşa numita intoxicaţie cu apă: apa în exces diluează şi elimină sodiul din corp, afectând funcţionarea inimii şi a altor organe, iar consecinţele pot fi fatale.
 
Via descopera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *