Actualitate

Rezultatele alegerilor locale din municipiile Chișinău și Bălți vor fi influențate de acest factor

Analistul politic Igor Volnițchi consideră că la alegerile din municipiul Chișinău va prevala factorul geopolitic, inclusiv pentru că anul acesta vor avea loc și alegeri parlamentare. De asemenea, anul 2018 mai are și alte semnificații, inclusiv centenarul unirii Basarabiei cu România. „Și aceasta iar va împărți locuitorii capitalei în două tabere distincte. Prin urmare, de acest factor geopolitic nu avem unde fugi. Radicalizarea societății în vederea pregătirii către alegerile parlamentare deja se produce și ea nu are cum să nu influențeze și alegerile anticipate din Chișinău și Bălți”, spune Igor Volnițchi.

Fosta deputată Stela Jantuan este de părere că alegerile actuale în municipiul Chișinău vor fi diferite de precedentele și tehnologiile politice care vor fi folosite vor fi diferite și neașteptate pentru concurenții politici. „Eu cred că factorul geopolitic va conta în aceste alegeri, dar totuși va fi o îmbinare între aptitudinile manageriale ale candidatului, background-ul lui și doar pe locul doi va fi și orientarea geopolitică. Eu cred că profilul candidatului va conta pentru chișinăuieni”, spune Stela Jantuan. În opinia ei, această campanie electorală reprezintă o responsabilitate mai ales pentru partidele pro-europene, care sunt rezultatul mișcării protestatare inițiată la începutul anului 2015. De asemenea, fosta parlamentară consideră că rezultatul alegerilor municipale va fi o proiecție a scrutinului parlamentar.

Președintele fracțiunii Partidului Liberal în Consiliul Municipal Chișinău, Ion Cebanu, a afirmat că Valeriu Munteanu, candidatul PL la scrutinul local, cu siguranță va intra în turul doi. „Noi considerăm că avem toate șansele să intrăm în turul doi, să-i batem pe socialiști, să avem o proiecție clară pentru alegerile parlamentare. Valeriu Munteanu nu vine pentru până la toamnă, el vine să continue proiectele începute, vine cu proiecte noi și vine pe un mandat de cinci ani”, a spus Ion Cebanu. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *