Actualitate

RISE Moldova: Cum au fost exportate în Federația Rusă fructe din livezi inexistente

În iulie 2014, Federația Rusă impune embargo la importul de fructe și legume moldovenești. În februarie 2015, serviciul fitosanitar rus Rosselhosnadzor decide, cu titlu de experiment, să permită exportul de mere companiilor înregistrate în raioanele din stânga Nistrului. În aceeași perioadă, pe piața exportatorilor apar două firme transnistrene: Alvi Grupp SRL și Dufrimol SRL, ambele cu adresa juridică în s. Caterinovca, r. Camenca.

Potrivit informațiilor obținute din baza de date a declarațiilor vamale, în perioada august-septembrie 2015, cele două companii au exportat peste 300 de camioane cu mere și prune. În mai multe din documentele eliberate de ANSA este indicat că marfa provine din Caterinovca, sat în care de facto nu există livezi.

„La sfârșitul verii 2015, Alvi Grupp SRL și Dufrimol SRL au primit de la ANSA certificate fitosanitare pentru export de fructe în Federația Rusă. Printre actele prezentate inspectorilor fitosanitari sunt două scrisori, emise de Primăria Caterinovca, prin care se confirmă că acestea dețin în localitate peste 1300 hectare de livezi de mere și prune”, se comunică în investigație.

Reporterii RISE menționează că informația Primăriei Caterinovca însă este contrazisă de așa-zisul Minister al Agriculturii și Resurselor Naturale din regiunea transnistreană. Potrivit unui răspuns oficial al instituției, în Caterinovca nu sunt livezi, iar în tot raionul Camenca sunt doar 385 hectare de livadă, adică de trei ori mai puțin decât suprafața indicată în scrisoare.

Primarul s. Caterinovca, Serghei Iagojinski, a declarat pentru cei de la RISE că nu a eliberat nici un certificat companiilor Alvi Grupp și Dufrimol.

Mai multe detalii despre cine a fondat companiile și ce spun autoritățile responsabile, puteți afla din articolul integral publicat pe site-ul RISE.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *