Actualitate

RJD, CFM, Usatîi, Platon, Filat, Gorbunțov, Yakunin, Zaharcenko și Republica Moldova

Presa de acolo și societatea civilă se arată stupefiată de faptul că acasă la sora colonelului Dmitrii Zaharcenco a fost găsit echivalentul a peste 120 de milioane de dolari SUA în ruble, euro și valută americană – în total toate bancnotele cântăreau o tonă și jumătate.

Pentru o țară cu un potențial economic, precum este Rusia, suma nu este deloc exorbitantă. Totuși, pentru oamenii de rând, mai ales pentru cei care trăiesc după Șoseaua de Centură a Moscovei (MKAD), cele 120 de milioane păstrate sub formă de cash în genți chinezești în dungi (în popor оккупационные сумки, adică gențile de ocupație a gastarbeiterilor) sunt un lucru greu de înțeles, practic inimaginabil, mai ales că posesor al acestora este un colonel de poliție.

Probabil că vă întrebați de ce scriem despre acest caz, din momentul în care suntem deja oficial în campania electorală și în mod normal ar trebui să ne pese mai mult de ceea ce se întâmplă la noi decât de reglările de conturi în eșaloanele puterii de la Moscova. E simplu – pentru că banii din aceste genți au o legătură foarte clară cu Republica Moldova.

GORBUNȚOV – BANCHERUL NEGRU

Îl mai țineți minte pe personajul care a fost promotorul unor scandaluri de proporție în Republica Moldova – bancherul Gherman Gorbunțov ? Păi iată acest domn care a fugit de mafia rusească la Londra și asupra căruia a fost săvârșită o tentativă de omor de către conaționalul nostru Pavel Proca (Care-și ispășește acum pedeapsa într-un penitenciar din România), la scurt timp după reținerea lui Zaharcenko iese la rampă și face niște declarații uluitoare.

Gorbunțov, care-l învinuia pe liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi de faptul că i-ar fi comandat asasinarea, a declarat că Zaharcenko este omul care oferea protecție grupului de la RJD (Căile Ferate din Rusia – Российские Железные Дороги), iar el personal (Gorbunțov) îi achita lunar ani în șir, pentru această protecție, un salariu lunar de 150 mii USD.

De ce Gherman Gorbunțov era cel care îi achita salariul lui Zaharcenko ? Pentru că el era bancherul negru care gestiona banii Furați din RJD de către gruparea Yakunin (un apropiat de-a lui Putin, demis relativ recent) și avea grijă de spălarea lor. Banii din RJD erau furați, potrivit aceluiași Gorbunțov prin intermediul Tenderelor de Construcție și nu numai. O rețea întreagă de firme controlate de interpușii lui Yakunin, câștiga aceste tendere și, realizând lucrările la un preț real mult mai mic decât cel achitat de RJD, transfera prin intermediul lui Gherman diferența de bani pe conturile barosanilor de la RJD.

USATÎI – DIRECTOR PE HÂRTIE

Unul dintre directorii firmelor care câștigau tenderele este și politicianul moldovean, cu un trecut la fel de dubios precum și prezentul – Renato Usatîi. Fostul șef al restaurantului-vagon al trenului Chișinău-Moscova, absolvent al facultății de Limbi străine a Universității A.Russo din bălți, s-a dovedit a fi, pe hârtie, cel mai versat specialist în domeniul producerii cuțitelor din aliaj tare – piese folosite pentru reparația garniturilor și a șinelor de tren. Cu alte cuvinte, dacă e să credem hârtiilor, în umanistul Usatîi se pierdea un adevărat geniu al metalurgiei mondiale, care a putut convinge o Rusie întreagă că anume el este cel ce va produce aceste piese mai bine decât Siemens-ul, companie cu renume care deservea până în acel moment RJD-ul.

Altfel spus, Usatîi, este desemnat câștigător al tenderului de aprovizionare exclusivă a RJD cu cuțite din aliaj tare. Apropierea lui Usatîi de Vladimir Ivanovich Yakunin nu s-a întâmplat fără implicarea oamenilor din anturajul fostului său socru (politicianul Constantin Tampiza), dar și a unor personaje interesante de la Moscova, printre care curatori ai agenților Moscovei la Chișinău. Aceiași curatori despre care presa a scris că îi dau ordine și lui Veaceslav Platon.

Tot ei au fost acei care au ajutat Holdingul la care Usatîi a fost pus Președinte (apropos, firma a fost fondată încă în 1995, pe când Renato avea doar 17 ani) „ВПТ-НН” (VPT-NN) să obțină Grantul Președintelui Putin, pentru dezvoltare (Grant care l-a ajutat întreprinderea să se dezvolte). În schimb Usatîi, în calitatea sa de Ștampilă Portativă, avea doar o singură misiune – să spele diferența de bani din grant și să o transfere prin același Gorbunțov spre conturile mafiei lui Yakunin.

Ca să înțelegeți că desemnarea drept câștigătoare a tenderului RJD a companiei VPT-NN nu a fost una neapărat obiectivă din punct de vedere economică, trebuie să știți că atât la Ijevsk cât și în Tula există uzine serioase care puteau presta aceleași servicii contra unor sume mult mai mici, or acele uzine au o istorie mult mai bogată și o capacitate mult mai mare decât tânăra VPT NN. (http://c-a-m.narod.ru/oborudovanie/instrument/instrument-rez-zavodi.html)

Usatîi nu a oferit niciodată în interviurile sale detalii tehnice despre activitatea VPT-NN, pentru că, cel mai probabil nici nu le cunoaște, el fiind pus, așa cum am scris mai sus, președinte al holdingului, doar de formă – un personaj gata să semneze orice spune mafia căilor ferate din Rusia.

PUTIN-YAKUNIN-GORBUNȚOV-PLATON

O parte din banii furați prin firmele câștigătoare de tendere la RJD, ajungeau de la Yakunin la Vladimir Putin, or acesta, se știe a și fost promovat de Putin în funcție, fiindu-i foarte apropiat. Tenderul lui Usatîi nu este nici pe departe cel mai mare ca sumă dintre toate cele organizate de RJD. Pe lângă acesta, sute de milioane de dolari sunt spălate de RJD anual, or în gestiunea lui Yakunin s-a aflat și reconstrucția TRANSIB-ului un proiect național finanțat cu miliarde de la bugetul de stat.

Păi iată toți banii proveniți din otkat-urile tenderurilor RJD (parandărături) erau spălați de Gherman Gorbunțov, care avea misiunea să-i adune și să-i scoată din țară depozitându-i pe conturile sigure din occident și offshore-uri. La un moment dat, Gorbunțov a folosit și filiera Moldovenească, atunci când a preluat Universal Bank-ul prin care a realizat schemele de spălare a banilor rusești. Sigur că toate astea nu se puteau întâmpla în Moldova și fără implicarea lui Veaceslav Platon – raiderul care controla sistemul bancar. Acesta i-a oferit ajutor și asistență lui Gorbunțov. Numai că Gorbunțov s-a lăcomit și a furat din banii rușilor. Fapt pentru care a fost pedepsit. Să-l pedepsească s-a oferit energicul Renato Usatîi, care s-a lăudat în fața Moscoviților cu legăturile sale pe care le are cu Grigore Karamalak și care i-ar putea oferi ajutor în pedepsirea șobolanului Gorbunțov.

Rușii l-au însărcinat pe Usatîi cu misiunea de lichidare a lui Gorbunțov. Aceasta însă a eșuat, or Killerul Vitalie Proca a ratat misiunea, Gorbunțov fiind doar grav rănit la Londra.

PLATON-USATÎI

După ce Gorbunțov a fost scos din schemă, rușii aveau nevoie totuși de alte personaje care să le scoată banii din țară. De data aceasta le-a fost recomandat Veaceslav Platon. A urmat operațiunea Laundromatul – tranzitarea a 20 de miliarde de Dolari SUA prin Republica Moldova. După finisarea acestei operațiuni de Miliarde, Yakunin a fost dat afară de Putin de la RJD. Potrivit unor surse, acesta, ca și Gherman Gorbunțov nu a dorit să fie cinstit și diminua valoarea reală a otkaturilor. Putin avea însă nevoie de bani pentru războiul din Ucraina, pe care nu-i putea oferi direct de la buget. Yakunin însă îi ascundea. Doar în virtutea faptului că Yakunin îi este prieten, Putin nu l-a băgat la pușcărie, aa cum face acum cu colonelul Zaharcenko. În cazul lui Yakunin, Putin a decis doar să-l înlăture de la treucă.

Să revenim la oile noastre, cum spune francezul. Războiul din Ucraina a fost finanțat inclusiv din Banii RJD. Nu degeaba la un moment dat, Platon apare pe lista SBU ca fiind unul dintre finanțatorii separatiștilor din Donbas. Pentru serviciul pe care i l-a făcut Usatâi, recomandând-ul drept cel mai bun specialist în spălarea banilor, Platon a finanțat Partidul lui Usatîi. În 2014, Usatîi anume pentru asta a și fost scos din cursa electorală – finanțare din exterior.

Usatîi, ca și în cazul lui Gorbunțov, clachează pentru a doua oară în momentul în care se înțelege cu Vlad Filat (care l-a numit chiar și consilier al premierului) referitor la concesionarea Căilor Ferate Moldovenești. Anume din această cauză a apărut ura spontană a personajului de la Fălești față de cel cu care zbura împreună cu charterul la Finala UEFA Champions League. Moscoviții cărora din nou le-a promis, îl presau pe Usatîi, iar Filat care i-a promis CFM-ul nu se grăbea să-și realizeze promisiunea față de Usatîi. Așa a apărut Partidul Nostru – formațiunea revanșistului Usatîi, înregistrarea căreia Filat a încercat să o compromită de mai multe ori prin intermediul Ministerului Justiției pe care îl controla.

FINITA LA COMEDIA

Odată intrat în politică, dar nereușind să acceadă în Parlament, Usatîi a continuat totuși să fie finanțat de ruși prin Platon. La un moment dat, atunci când Filat fusese încătușat, iar Renato nu mai avea ce face în Republica Moldova, rușii au stopat totuși finanțarea concentrându-se pe un alt actor – Igor Dodon. În schimb, Veaceslav Platon tocmai se implicase într-un război direct cu Vlad Plahotniuc, din cauza BEM-ului și tentativele de preluare totală a sistemului Bancar. Platon l-a prezentat pe Plahotniuc ca fiind cel mai periculos om pentru interesele rușilor în Republica Moldova, proeuropean și proamerican. A primit îndată girul de a-l ataca și a-l distruge, dar și banii necesari pentru construcția întregei armate necesare pentru asta. În soldă s-a regăsit din nou și Renato Usatîi, iar discursul lui AntiPlahotniuc a devenit tot mai evident dirijat din exterior. Pe lângă Usatâi, Platon și-a înrolat o întreagă echipă de specialiști – de la jurnaliști, bloggeri, ong-iști și analiști, până la politicieni și deputați. În momentul în care însă a fost reținut la Kiev totul sa dus de râpă, iar armata lui a rămas fără finanțare. Inclusiv Renato, care încearcă din răsputeri să atace cu ce a mai rămas. Problema e că nu i-au rămas prea multe resurse, iar în spate are doar niște înțelegeri verbale cu Victor și Viorel Țopa, proiectul politic al cărora – Platforma DA se desumflă mai repede decât a fost umflat Usatîi.

Deși în principiu alegerile din 30 noiembrie nu reprezintă o miză reală, or Președintele nu decide prea mult în stat, importanța alegerilor este umflată de actorii politici care își joacă acum ultima carte. Obținerea funcției de Președinte pentru forțele pro ruse ar însemna readucerea finanțării proiectelor lor politcie. Iată pentru cine este într-adevăr importantă această funcție – Renato Usatîi și prietenii săi din Frankfurt. Primul pentru banii rușilor, cei din urmă pentru susținerea rușilor, or în occident ușile le sunt deocamdată închise.

Cert este un singur lucru, indiferent de rezultatul alegerilor, bani la RJD există și vor exista în permanență, iar clanul lui Putin va dori în continuare să-i scoată din propria țară pe care o fură. Canalul moldovenesc s-a recomandat (prin străduința lui Platon) ca fiind unul foarte sigur. Lupta continuă.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *