UE / Nato

RM are șanse mari să semneze Acordul de Asociere cu UE în noiembrie

Cel puțin, aceasta este concluzia negociatorilor din partea Uniunii Europene și ai R. Moldova, după finalizarea celei de-a 14-a runde de negocieri, care s-a desfășurat în ultimele două zile la Chișinău.

„Această rundă a pornit o etapă finală în procesul de negocieri pentru definitivarea Acordului de Asociere. Am propus ca tot exercițiul să fie finalizat în primăvară și aici ne referim și la partea cu liberul schimb”, a declarat Natalia Gherman, viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Prin urmare, potrivit Nataliei Gherman, s-au finalizat negocierile textului Capitolului Justiție, Libertate și Securitate, a Prevederilor Generale și Finale și ale Preambulului, rămânând doar clauzele privind circulația cetățenilor R. Moldova în UE.

De asemenea, cele două părți au discutat procedurile care vor fi aplicate pentru armonizarea legislației R. Moldova cu cea europeană și au convenit asupra modului de aplicare provizorie a Acordului, atunci când acesta va fi gata pentru implementare.

De cealaltă parte, directorul în cadrul Serviciului European al Acţiunii Externe, Gunnar Wiegand, cel care a condus partea europeană, afirmă că R. Moldova are șanse mari să semneze Acordul de Asociere la Summitul Parteneriatului Estic, din noiembrie anul curent.

„Am dat start procesului cu trei ani în urmă și puțini credeau că vom fi capabili să aducem rezultatele privind integrarea politică și economică. Acest Acord de Asociere dorim să-l vedem ca un lucru care va contribui la depășirea divizării acestei țări. Este o cheie pentru a promova modernizarea economiei, societății, sistemului judiciar și altor domenii”, a declarat, la rândul său, Gunnar Wiegand.

Totodată, oficialul european a remarcat că sunt puține prevederi care mai trebuie negociate, inclusiv în ceea ce privește schimbul liber și că R. Moldova este printre primele țări care va avea un Acord de Asociere.

Următoarea rundă de negocieri a Acordului de Asociere dintre R. Moldova și Uniunea Europeană se va desfășura la 14 martie la Bruxelles. Negocierile privind Acordul de Asociere RM-UE au început în anul 2010.

La 26 octombrie 2011 la Chișinău a fost parafat Acordul privind Spaţiul Aerian Comun dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova (componenta 2), iar în 2012 Moldova a trecut la următoarea etapă în negocierile privind eliminarea vizelor pentru cetățenii R. Moldova (componenta 3).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *