ActualitateExterne

Robert Fico se zbate între viață și moarte după operațiile suferite / Ultimele date despre starea lui de sănătate

Premierul slovac Robert Fico este încă în stare gravă după ce miercuri a fost împuşcat de cinci ori şi a suferit o intervenţie chirurgicală de urgenţă timp de câteva ore, a relatat joi presa locală, care citează surse din spitalul în care este internat şeful executivului de la Bratislava, transmite EFE, conform AGERPRES.

Deşi există foarte puţine informaţii oficiale despre situaţia lui Fico, postul de televiziune Markiza citează “surse de încredere” din centrul de sănătate care declară că viaţa lui Fico rămâne joi în pericol, după intervenţia chirurgicală dificilă pentru tratarea plăgilor împuşcate pe care le-a suferit în abdomen şi membre.

La rândul său, ziarul SME relatează că secretarul de stat pentru mediu, Filip Kuffa, a declarat joi că starea de sănătate a lui Fico este stabilă.

Directorul spitalului în care este internat Fico a declarat joi că premierul este stabilizat, dar în stare gravă, în timp ce un înalt oficial guvernamental a anunţat că starea de sănătate a lui Fico este încă gravă, din cauza rănilor dificile, transmite Reuters.

Vicepremierul Slovaciei, Tomas Taraba, a declarat miercuri seară că intervenţia chirurgicală a decurs bine şi că viaţa lui Fico nu mai este în pericol.

“Din fericire, din câte ştiu, operaţia a decurs bine şi presupun că va supravieţui până la urmă. El nu se află într-o situaţie care îi pune viaţa în pericol în acest moment”, a declarat Taraba pentru postul de radio britanic BBC, citat de ziarul slovac Dennik N.

Taraba a explicat că unul dintre cele cinci gloanţe i-a străpuns stomacul.

Mai mulţi membri ai executivului au declarat că a fost vorba despre un atac cu motivaţie politică.

În Slovacia, ţară extrem de polarizată, au avut în ultimele săptămâni proteste în masă împotriva deciziilor guvernamentale controversate, cum ar fi închiderea Parchetului Anticorupţie, care ancheta membri ai partidului lui Fico. Totodată, guvernul slovac intenţionează să închidă şi postul public de radio şi televiziune RTVS.

“Nu sunt de acord cu politica guvernului. RTVS este atacat şi multe persoane îşi dau demisia”, a declarat miercuri pentru postul TA3 presupusul atacator, Juraj Cingula, 71 de ani, când a fost dus la secţia de poliţie pentru a depune mărturie.

Slovacia va convoca o reuniune a Consiliului de securitate al statului, iar guvernul se va întruni joi de la ora 11:00 (09:00 GMT), potrivit Reuters.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *