CSI / Rusia

Rogozin îndemnat să îşi dea un dinte după ce a pierdut un pariu

În respectiva emisiune, Rogozin, responsabil de industria militară, a promis că până în 2015 va da în exploatare cosmodromul ‘Vostocinâi’ din regiunea Amur, proiect pe care îl coordona. El şi- a exprimat angajamentul folosind o expresie populară, care se traduce prin "îmi dau un dinte" şi care exprimă o promisiune.

Astfel, avocata Liubov Soboli, de la un ONG condus de unul dintre liderii opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, i-a cerut vicepremierului să îşi respecte angajamentul, prin intermediul unei postări pe YouTube. Ea i-a amintit lui Rogozin că anul 2015 s-a scurs, iar noul centru de lansare a rachetelor nu este încă finalizat. În aceste condiţii, Liubov Soboli l-a invitat pe vicepremier să onoreze promisiunea făcută şi să ofere ‘un dinte’ poporului.

‘Dintele nu vi-l voi da, dar în dinţi, cu plăcere’, a replicat agresiv Rogozin, potrivit căruia contractul de dare în exploatare a cosmodromului ‘Vostocinâi’ a fost prelungit până în primăvara acestui an.

Avocata i-a răspuns vicepremierului, precizând că nu are acte care să probeze finalizarea lucrărilor.

"Cele mai multe dintre facilităţile cosmodromului ‘Vostocinâi’ au fost construite prin încălcări grave ale normelor de dezvoltare urbană. Construirea unor facilităţi importante a fost începută în lipsa documentelor de proiectare necesare", a mai spus Liubov Sobol.

Potrivit avocatei, Agenţia federală spaţială (Roskosmos) şi structurile subordonate ei au încheiat contracte fictive pentru sute de milioane de ruble.

De altfel, înalţi responsabili ruşi sunt indignaţi de modul în care a decurs construcţia ‘Vostocinâi’, calificându-l drept cel mai corupt proiect din Rusia, a adăugat avocata, indicând că pentru construcţia cosmodromului s-au cheltuit mai mult de 120 de miliarde de ruble (peste 1,2 miliarde de dolari). În acest context, Sobol a spus că se adresează vicepremierului rus în calitate de simplu contribuabil. Construcţia acestui centru de lansare a rachetelor, care a început în 2012, a fost însoţită de o serie de scandaluri răsunătoare privind deturnări de fonduri publice, abuz de autoritate şi întârzieri la plata salariilor muncitorilor. Până în prezent, cel puţin 20 de dosare penale au fost deschise în cazul actelor de corupţie de la ‘Vostocinâi’.

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *