ActualitateOpinii și EditorialeROMÂNIA

România a convins Bruxellesul ca Unirea e unica soluție pentru securizarea graniței UE în sud-estul Europei

UNITATE - SECURITATE

În contextul războiului ruso-ucrainean, România a reușit să convinga Bruxelles-ul ca Unirea cu R. Moldova este unica soluție pentru securizarea graniței UE în sud-estul Europei.

Bombardamentele rusești au lăsat Chișinăul într-o pană de curent masivă, pentru a doua oară în ultimele două săptămâni.

Maia Sandu a cerut la București unirea cu România deoarece aceasta se află într-o situație imposibilă. Inițial, Klaus Iohannis a refuzat cererea președintelui Republicii Moldova, însă în urma escaladării conflictului din Ucraina și vizitelor fulger ale liderilor UE la Chișinău și-a schimbat opinia.

Moldova se confruntă cu o serie de crize suprapuse: criza refugiaților, criza economică, criza de securitate și criza energetică.

Guvernul de la Chișinău se dovedește a fi lipsit de instrumente de contracarare a dușmanilor externi, asta se poate observa în scurgerile de informații ce vizează conturile de Telegram ale oficialilor moldoveni.

Bruxelles-ul a înțeles la rândul său că singura soluție de securitate pentru Republica Moldova este unirea cu România.

UE nu poate finanța la veșnicie un stat fantomă fără perspective de redresare economică și supus influențelor nocive ale Federației Ruse. Chiar dacă Bruxelles-ul aruncă cartoful fierbinte în mâinile Bucureștiului acest lucru este o oportunitate unică pentru cele două state românești separate de ocupația sovietică, în urma pactului Ribentrop-Molotov.

În condițiile blackoutului energetic din Republica Moldova, este clar că doar România îi poate salva pe moldoveni de la o catastrofă umanitară.

La Chișinău oamenii vorbesc pe stradă că Unirea cu România e mai aproape ca niciodată în ultimii 30 ani, fiind în același timp singura soluție salvatoare pentru ieșirea din crizele suprapuse ce duc țara spre dezastru.

Maia Sandu: Singura cale este spre lumea liberă

Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, a afirmat Maia Sandu.

Ursula von der Leyen – Maia Sandu

Maia Sandu l-a primit oficial pe șeful Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, care a efectuat o vizită de lucru la Chișinău.

Maia Sandu și șeful Serviciului de Informații de la București au discutat despre transparentizarea activității Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău, dezvoltarea unui mecanism de control parlamentar efectiv asupra domeniului securității naționale, creșterea încrederii cetățenilor în instituțiile responsabile de securitatea spațiului informațional al țării și cooperarea regională și internațională eficientă.

Eduard Hellvig, directorul SRI – Maia Sandu

Partidele politice românești au făcut deja Unirea

Partidul Social Democrat a debarcat la Chișinău pentru a-și crea propria platformă politică în Republica Moldova. Fostul partid al oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc a fost rebotezat în Partidul Social Democrat European. Liderul PSD de la București a discutat și cu primarul Chișinăului, Ion Ceban, cunoscut ca un apropiat al lui Marcel Ciolacu.

La fel, USR pregătește transformarea partidului PAS în USR-ul de peste Prut. Deputatul unionist, Lilian Carp, s-a înscris în partidul Uniunea Salvați România.

Alianța pentru Unirea Românilor are deja o platformă politică cu același nume, care a și candidat la ultimele alegeri parlamentare. AUR are cinci parlamentari originari din Republica Moldova.

Maia Sandu are acceptul verbal al Bruxelles-ului pentru a demara procedurile pentru a reunifica Republica Moldova cu România. Siegfried Mureșan, responsabilul UE pentru Republica Moldova, a anunțat că UE este pregătită pentru o extindere rapidă. În cele din urmă, Unirea României cu Basarabia este idealul milenar al neamului românesc. Să fim din nou mari, cum am mai fost!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. Haidi uăi, di undi ai mai scos-o șî pi aiasta??? Maldavanul di când sî știi o fost neutru șî independent, dar cel mai important o fost „statalist”, crescut șî hrănit cu propagandă sovieto-moscălească. Da la ci ni trebui uniri? Sî vinî fasșiștii di români sî ni conducî ei pi noi??? Lasî uăi câ ni conducim noi singuri. Uiti ci ghini am făcut reparațiili la Termoelectrica, cî doarî le-am dat prin încredințari directâ la „fratili” moscal, ia sî vezi amu ia ci ghini o sî facî șî indienii liniili alea electrici, tăt normal, ci ni trebui nouî românii???

    1. Încetează prostiile astea împotriva moldovenilor.! Nu toți sunt pro-ruși. De fapt, sunt mulți cu mintea trează și care doresc unire. Dacă îi pui pe toți în aceeași oală, e problema ta! Apropo, sunt recunoscător pentru tot ce a făcut și face România. Dar tu cu așa comentarii dai apă la moară pro-rușilor.

      1. Deranjează adevărul??? Ăsta e și scopul meu: să deranjez mintea odihnită, autosuficientă și plină de propagandă moscălească a moldovanului. Să-l fac să înțeleagă cine îi sunt prieteni și cine dușmani. Să-l determin să lupte ca să schimbe ceva în bine pentru el și pentru neamul din care face parte. „Sunt mulți cu mintea trează”. Sanchi minte trează, maxim 40% din moldoveni ar dori acum unirea, când se vede de pe Marte ce catastrofă umanitară, de mediu, economică, samd provoacă rassia în ucraina, și prin deviație, și în RM. Dacă acum, în condiții excepționale, nu se înțelege și nu se vrea degeaba apari tu sau orice alt frustrat care să spună ce recunoscător e el. Nu mă interesează „recunoștința” de rit sovieto-maldavinist, mă interesează ce se întâmplă cu românii și România. Iar unire cu „paporul” sovieto-maldavinesc nu e cea mai bună opțiune pentru România. Nu avem nevoie de 2,6 milioane de proruși și de papor sovietic. Voi încă sunteți în csi și tare vă mai place. Treziți-vă, vedeți cine sunteți, ce vreți și procedați hotărât în consecință. Dacă veți continua să vreți „statalitate” și „națiune civică moldovenească”nu mai așteptați pomană de la România. „Statalitatea” RM e creația moscalilor în dauna și împotriva românilor și României. Hotărâți-vă odată ce sunteți și ce vreți!!!

        1. Realitatea cruntă este că la nivel politic, înafara perioadei alegerilor, nu este interes pentru Unire, din nicio parte a Prutului.
          Mișcarea unionistă prezentă mai mult în Basarabia, este destul de restrânsă în bună parte din cauză că majoritatea posturilor cheie din administrația locală sunt ocupate de ruși, care fac o politică antiromânească și-i așteaptă cu brațele deschise pe ruși(de Transnistria și Găgăuzia, îndeosebi). Ori, dacă nu e mișcare unionistă dusă organizat și eficient(nu de tipul scandalos și neproductiv al AUR), Unirea e departe.
          Interesul politic scăzut pentru Unire vine și din consecințele practice ale acesteia: Basarabia ar deveni o provincie ca oricare a României, fără parlament, guvern și tot aparatul funcționăresc consumator de resurse. Care-i fraierul ăla să renunțe la privilegii?

        2. Bună intenția, dar cum ajunge la omul de rând? Dacă la noi la țară încă a mai mers la alegeri cu pachetele, ce pretenții să ai de la țăranul basarabean, de 2 ori mai sărac decât cel român? Conștiința națională trebuie s-o răspândească autoritățile alese și partidele politice. Ori, din mișcarea națională din anii 91-92 s-a ales praful, toate partidele ,,unioniste” de atunci au degenerat în mafii locale. Am fost prin anii 92-93 într-o delegație la Orhei care pe vremea aia era destul de implicată în mișcarea națională. Ce-a devenit acum Orheiul?

      2. Nu, “nu toți sunt pro-ruși” – doar fiecare al 2-lea. Daca pui la o caruta 2 cai egali in putere, dintre care unul o trage la dreapta, iar altul la stanga, ia spune: incotro ar lua-o caruta?

        1. Un căruțaș tămpit ca tine ar sta pe loc, bre Vlad, iar altul mai deștept și-ar înhăma or doi pe stănga, or doi pe dreapta, or la abator. Ești satisfăcut?

          1. Un carutas genial, ca tine, deci si-ar da ambii cai la abator si ar trage el caruta! Bravo bai Mitica, ca dastept te-o mai facut muma-ta! :))) Dincolo de gluma, ce e trist e ca multi ajunsi in pozitii inalte “gandesc” ca tine…

            1. Hai bre, tu ce nu ai măncat până acum cârnaț cu carne de cal, ești extraterestru? Hai să schimbăm paradigma, atunci: caii sa-si schimbe căruțașul. Merge?

              1. Da, asta merge. Calul pro-european merge cu carutasul roman – calul pro-rus, ca de 30 de ani incoace, cu carutasul de la Kremlin. Batem palma?

  2. Intrebare pentru toti maldavaniii :
    Daca voi ne vreti oare noi va vrem ?
    Nu ne ajunge cati prosti sunt si la noi ? (hAurica e unul dintre ei ! )

    1. Buneii vostri ar mai muri inca odata, de data asta de rusine, privind cum lingeti in continuare cizmele celor care le-au facut atata rau…

  3. Reunirea trebuie sa aiba ca repere fundamentale: Dumnezeu, Neam si Tara. Partidele de pe ambele maluri ale Prutului sunt deturnate de la matca Neamului, Tara au praduit-o si au cedat-o, iar pe Dumnezeu cel marturisit in Crez il vor inlocuit cu un prosus al mintii lor. Partidele de pe ambele maluri ale Prutului sunt o replica in mai multe forme a Front Otdel subordonat neokominternului de azi care bantuie continentul. Reunirea reala trebuie pornita, doar in lumina crucii lui Iisus Hristos si prin pomenirea celor au suferit in temnite, in gulag, si au platit cu sange pentru neatarnare.

    1. Mai las-o balta cu Iisus si alti fumatori de iarba, ca el! Nu Iisus ne-a ajutat, daca ceva ne-a ajutat vreodata, de-a lungul secolelor, ci curajul si fierul.

      1. Mă antihristul dracului, tu ce faci aici printre creștini?
        Domnul Silviu! dați cu tămâie, descântați saitul sa dispara dracii spre binele tuturora, aoleu!!!

        1. Ce ghini ca mai sunt “crestini” ca tine, prea-fericitule Mitica! Cand vor intra rusii cu tancurile peste voi, sunt sigur ca ii vei birui cu biblia in mana, precum a biruit odinioara Sfantul Capsuna hoardele paganilor!

      2. Salut Vladut cel curajos si cu pumnul fier. Chiar daca nu-ti vine sa crezi, curajul celor mai buni luptatori pentru neam si tara era izvorat din credinta. Fara credinta omul e nimic. Comuniunea sufleteasca cu martirii si eroii neamului nostru din toate veacurile se implineste in lumina Crucii. Cu titlu de exemplu, te-ai insela daca tu bezbojnicul ai avea impresia ca esti pe aceiasi treapta a vredniciei, sau chiar mai sus, ca romanul basarabean Valeriu Gafencu cel ce a patimit pentru neam si a murit marturisind credinta. Gafencu e un exemplu, sunt multi ca el care au dus candela credintei in catacombele iadului rosu. Mergi la Rapa Robilor la Aiud, mergi la mausoleul de la Marasesti, ingenuncheaza, abandoneaza aroganta si roage-te. Mai usor cu pianul pe scari, dincolo de Counter-Strike, daca se face apelul, cum poti ajuta cauza nationala romaneasca?

        1. Credinta e un lucru foarte personal. Nu vrei totusi sa-ti pastrezi gandirile habotnice pentru tine? Pe majoritatea nu-i intereseaza 🙂
          Fara credinta omul e nimic? Daca tu faci fapte bune doar de frica unui barbos din cer inseamna ca tu esti un om de nimic. Si nu uita ca atat Romania, cat si Republica Moldova, sunt state seculare prin constitutie, unde ai libertatea sa crezi ce vrei. Exista chiar si in armata o gramada de atei, catolici, protestanti, chiar si musulmani cu origini turcesti din zona dobrogei (cel putin in armata romana). Bine ca vine nimeni in drum “M.A” sa ii discrediteze pentru ca ei nu cred in balivernele tale…

        2. M.A, credinta poate fi chiar foarte buna, dar depinde care. Credinta crestina, in caz ca ar fi sa credem povestile evreilor despre zeul lor, Jahwe, si a celor ce le-au urmat doctrina, din ce in ce mai ridicoli, in orice caz te invata sa fii SCLAV. Crestinismul este religia inventata de sclavi pentru sclavi. Sa te temi, sa induri, sa ierti, sa te lasi palmuit de doua ori, toate pentru ca, chipurile, sa ajungi dupa moarte in “paradis”. Dacii, adevaratii nostri stramosi, aveau si ei o credinta, una foarte buna, dar si alte popoare darze, libere, demne de tot respectul. A-i defaima pe toti cu stigma de “pagani” si “netrebnici” mi se pare o aroganta fara limite. Dar daca tu vrei sa fii unul dintre cei care mor pe cruce, esti liber sa alegi acest drum.

          1. Tesza si Vladutz, cel putin aparent, fara sa aveti habar, cei care v-au prelucrat la sedintele de agitprop, au avut grija sa va insufle retorica anticrestina specifica anilor ’50, inclusiv ironiile. In sensul acesta, e remarcabila acuratetea discursurilor voastre. Cunosc bine aspectul din surse primare pentru ca am crescut in preajma unor oameni inimosi din generatia marturisitoare. Tesza, apreciez linia ta dogmatica, in comparatie cu Vladutz care pare a avea o inclinatie mai mare catre improvizatie. Totusi, vezi ca ai uitat sa inserezi in discurs curcubeul corect politic al pederastiei. Haios e ca a fost amintita si dacopatia, presupun ca Vinereanu e mandru de Vladutz, la fel ca Savescu sau Denisov cel cu interdictie in Romania. Poate n-ar strica sa invete de la Vasile Parvan, figura emblematica pentru romanism, nu de la saltimbancii culturii de kolhoz.
            Altfel, detestabili bezbojnici, indiferent de forma imbracata azi, aveti acelasi fond putred mostenit de la marx, bakunin si alte lifte. Margaritarele nu se arunca in gura porcilor, vremea obrazului intors se apropie de sfarsit iar ranjetul vostru de iscariotean va impietri.

            1. Iar tu ai un fond sanatos de Taliban, conform formulei: “f(x) = Exista un singur dumnezeu si e profetul sau”. Numele sunt variabile, ca la matematica. Du-te in chilia ta, da-ti cu agheazma pe mutra si roaga-te lui Sfantu Capsuna sa te calauzeasca pe drumul cel drept si unic, cum e el scris in hrisovul lui Pamfilie Aiuritul. E absolut OK, eu iti doresc mult succes.

    1. Nene ALEX , NU TREBUIE SA PLÂNGI DE BUCURIE . NU ! in niciun caz. Lupta românilor pentru ei insisi si fericirea lor nu se va incheia nici in acest secol . VOINTA DE FIER, FERICIRE FĂRĂ PLÎNSETE SI INCREDERE INFINITĂ ÎN NOI si in mintea noastră . Asta au facut și ne-au salvat secole la rînd strămoșii nostri, si asta trebuie sa facem si noi ! Asa a facut AVRAM IANCU si legiunile lui invincibile de moti la 1848-49, asta a facut păduchiosii de țărani la MĂRAȘESTI – OITUZ în 1917 cănd si-au scos cămesile in plin ger si au strigat PE AICI NU SE TRECE , folosindu -și armele ca pe niste ciomege, nu doar baionetele , împotriva cruzilor cotropitori germani si austro- maghiari . Asta l-a șocat pe generalui BERTHELOT să ceară Frantei inarmarea RO si trimiterea unei misiuni miltare de reconstructie a ARMATEI ROMÂNE !Asta a declanșat deschiderea noului front la SALONIC a Armatei Franceze trimise sa apere GRECIA de IMPERIUL OTOMAN . Nu avem nevoie de plînsete, ci de bucuria seninătății calme a credinței in DUMNEZEU și a LUPTEI NOASTRE NECLINTITE .Nu suntem si nu putem fi mai prejos de ukrainieni si patriotismul lor decisiv ! ASA CA , eu strig din toate puterile SLAVĂ ROMÂNIEI !

      1. Glorie ROMÂNIEI! Glorie și recunoștință tuturor luptătorilor pentru libertatea, unirea și propășirea acestui neam românesc!
        Să dea bunul Dumnezeu să se trezească sentimentele românității în cetățenii RM! Poate vor reuși să vadă și să înțeleagă adevărul și atunci într-adevăr e deschisă calea spre (re)unire. Nu sunt semne clare care să arate că suntem acolo.

  4. Daca in Basarabia , 40% mai simt româneste si asta dupa doua secole(minus perioada interbelica)de influenta rusa, asta ar trebui sa punape ga duri multi români. Constiinta nationala nu se face intro,,joi”.Si in niciun caz , prin comentarii rautacioase(burebista)

    1. Și în niciun caz prin băltirea în „națiunea civică moldovenească” și în alte concepte „stataliste” create de moskfilm. Poate comentariile mele răutăcioase trezesc cumva dorința celor ce se simt și se consideră români moldoveni, dar nu fac nimic pentru a schimba starea actuală de lucruri, să facă ceva să-și dovedească sieși că poate și trebuie să revină în matca firească a patriei. Și majoritatea comentariilor mele au ca țintă „clasa palitică maldavineascî”, niște unii pe care dacă ar fi să-i descriu așa cum sunt mi-ar cenzura ziarul comentariile…

    2. Da, “asta ar trebui sa puna pe ganduri multi români” – si anume ma pune pe ganduri ca 60% au uitat deja cine sunt. Exista popoare care nici dupa sute de ani de cotropire nu au uitat cine sunt, stiai?

      1. Cand te uiti in oglinda , dragul meu, atati bine pentru ca ai cap. Restul nu conteaza cu ce este umplut. Gandeste cu cei doi neuroni care se cearta vesnic si spune’mi: cu cine ar vota cei 20-25% dintre ucrainieni din RM? Cu moscova? Asta sa o creada sefii tai!

        1. Cam incurci borcanele, cumetre Sfetnic. Noi vorbeam de moldo-romani, nu de ucrainenii din Moldova. Chiar matale ai scris “40% mai simt româneste”, de unde eu am tras concluzia ca 60% NU mai simt romaneste. Ceea ce, daca pui in miscare luminata-ti minte, nu e chiar atat de ilogic.

  5. Acesta e singurul lucru bun pe care il face Romania din 1989 in coace. Sa dea Dumnezeu sa ne unim. Cred ca e singura cale de a salva Moldova de la desastru….!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *