ActualitateEconomie

România a încheiat anul 2023 cu un deficit bugetar de 5,68% din PIB

România a înregistrat un deficit bugetar de 5,68% din PIB în 2023, respectiv 89,9 miliarde lei, conform datelor Ministerului Finanțelor. Asta în condițiile în care ținta de deficit la realizarea bugetului era de 4,4%. Față de ținta inițială de 4,4%, Guvernul a discutat însă în vara trecută cu Comisia Europeană obținând o majorare a deficitului la 5,5-5,7% din PIB. România a fost în 2023 singura țară din UE aflată în procedură de deficit excesiv, relatează Rador Radio România.

De altfel, în prognoza de toamnă a Comisiei Europene, deficitul public este proiectat la 6,3 % din PIB în 2023, urmând să scadă la 5,3 % în 2024 și la 5,1 % în 2025

Conform Ministerului, veniturile totale au însumat 521,45 mld lei în 2023, în creștere cu 13,3% (an/an). Dinamica acestora a fost susținută în principal de evoluția încasărilor din fonduri europene, impozitul pe salarii și venit și contribuții de asigurări.

„De asemenea, au fost consemnate evoluții favorabile, însă mai temperate, și în cazul veniturilor din TVA, impozitul pe profit si venituri nefiscale”, arată nota execuției bugetare. Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 611,35 mld lei au crescut în termeni nominali cu 13,0% comparativ cu anul precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe anul 2023 și-au menținut ponderea la nivelul de 38,6% din PIB. Bugetul pe 2024 a fost construit pe o țintă de 5% din PIB, respectiv 86,6 miliarde lei. Reamintim că în acest an au intrat in vigoare majorări de taxe și au fost introduse unele noi prin Legea 296/2023, iar alte modificări au venit prin OUG 115/2023.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Pentru toți trepanații, pobediștii și pupătorii de cururi rusești din cel mai “dezvoltat” pobedistan ci sî egzistî: 1% din această sumă a fost cheltuită pentru sprijiinul cetățenilor din RM, pentru ca acestora să li se depărteze puțin stomacul de schinare și să aibă forță în bojoci atunci când înjură românii și România. Sâlă maximă față de tot ce înseamnă respublika pobedistă și ai săi “cetățeni”!!!

    1. Erată: 1% din PIB-ul României, adică aproximativ 17,6% din acest deficit bugetar românesc și sensibil egal valoric cu întregul buget al pobedistanului maldaivănist aprobat pentru 2023. Deci întrebările care se ivesc pregnant sunt:
      1. Unde sunt acești bani, având în vedere că pobedistanul a avut deficit bugetar pentru 2023?
      2. Având în vedere opacitatea/rapacitatea oricărui regim maldaivănesc DE CE MAI BAGĂ ROMÂNIA BANI ÎN GAURA AIA NEAGRĂ? Nu avem ce face cu acei bani în România???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *