ROMÂNIA

România aprobă că va fi teren de antrenament pentru ucraineni pe avioane F-16

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din România a discutat joi un proiect de înființare în țară a unui centru de pregătire a piloților pentru pilotarea avioanelor de luptă F-16, care ar putea fi folosit de membrii NATO și de țările aliate.

În cadrul ședinței CSAT s-a discutat despre participarea României la proiectul transatlantic al unui centru de pregătire a piloților pentru operarea avioanelor F-16, care va fi creat împreună cu alți aliați și cu dezvoltatorul Lockheed Martin.

“Aici vor fi instruiți piloți români care operează avioane F-16, iar ulterior centrul va fi deschis pentru piloți din țările membre NATO și partenere, inclusiv Ucraina”, se arată în comunicat.

CSAT menționează că centrul de pregătire va răspunde cerințelor de pregătire ale membrilor NATO și ale partenerilor regionali, “poziționând România ca lider regional în domeniul pregătirii piloților de F-16”.

La sfârșitul lunii iunie, presa a relatat că statele care compun așa-numita coaliție de luptă iau în considerare România ca un posibil loc de pregătire a piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă F-16.

Partenerii Ucrainei ar urma să aprobe până în iulie programul de pregătire a piloților, inginerilor și tehnicienilor ucraineni pe avioanele de vânătoare F-16, în timp ce exercițiile propriu-zise vor avea loc într-un centru special înființat într-o țară europeană.

Potrivit ministrului ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, “una dintre țări” a promis Ucrainei că va începe antrenarea ucrainenilor pe avioanele de vânătoare F-16 încă din luna iunie, dar, din cauza unei erori de calcul, acest lucru nu s-a întâmplat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Romanii s-au gandit in primul rand la beneficii: aparatura noua care le va fi furnizata, locuri de munca pt instructori, exprienta, bani multi pt asta, un ascendent moral asupra pilotilor ucraineeni si mai putin s-au gandit la ce zice Moscova. Pe de alta parte, daca terenul de lupta nu ar fi acum Ucraina, mai tarziu ar fi Romania, pt ca rusul a fost si ramane magar, nu isi pastreaza cuvantul dat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *