Actualitate

România are printre cele mai mici taxe din lume la achiziția de locuințe de valoare mare (studiu)

Cifra este cu mult mai mică decât la nivel mondial, unde media este de 3,3% (33.038 dolari) pentru proprietăți în valoare de un milion de dolari.

„Proprietățile de valoare mare, în special în capitale, sunt deosebit de atractive pentru investitorii străini cu potențial financiar sporit, dar dacă impozitele sunt prea mari, ele pot face piețele respective mai puțin interesante. Parisul sau Berlinul pot pierde în favoarea altor capitale, precum Bucureștiul, unde impozitele la achiziții sunt considerate mai rezonabile. Investitorii înstăriți de peste hotare contribuie și în multe alte feluri la economia locală, cheltuind în voie pe durata petrecută la proprietate, precum și plătind costurile de întreținere, de exemplu prin renovări extinse sau prin angajarea de personal", precizează Camelia Dobre, managing partner la UHY Audit CD.

Aceasta a precizat pentru AGERPRES că studiul a luat în calcul numai imobilele rezidențiale, iar cuantumul taxei se referă numai la suma dată de cumpărător către bugetul de stat, fără a lua în calcul și taxele notariale.

Prin menținerea impozitelor la limita inferioară, guvernele pot încuraja mobilitatea cadrelor de conducere cu experiență pe piața muncii și investițiile cetățenilor străini cu un puternic potențial financiar, deși riscă să piardă o importantă sursă de venit, se arată în studiul UHY. Specialiștii companiei precizează ca principalele economii ale Europei, printre care Franța, Germania și Spania percep printre cele mai ridicate impozite la achiziția de proprietăți imobiliare din lume.

Conform constatărilor UHY, dintre țările analizate, Belgia impune cel mai mare impozit imobiliar pentru proprietățile de peste un milion de dolari, acesta ridicându-se la 11,3%, o taxă de 113.131 dolari. Printre alte economii din Europa occidentală care se situează în fruntea clasamentului se numără Franța și Germania, care percep, 50.901 dolari, respectiv 50.000 dolari.

Noua Zeelandă și Rusia au printre cele mai mici taxe din clasament, percepând chiar 0% la achiziția de imobiliare de valoare mare.

În Noua Zeelandă nu se percep impozite centrale sau locale la tranzacțiile imobiliare și de locuințe încheiate între proprietari, acestea fiind scutite de taxa pe bunuri și servicii. Nici Rusia nu impune cumpărătorului plata taxelor de transfer de proprietate, acesta plătind statului doar o sumă fixă modică, de aproximativ 30 dolari.

"În multe economii există riscul supra-taxării la achiziția de proprietăți pentru a consolida finanțele, iar faptul că România limitează aceste taxe este încurajator. Impozitele mari la achiziția de bunuri imobiliare pot fi împovărătoare pentru cumpărătorii naționali, care pot să nu fie foarte înstăriți, dată fiind creșterea prețului locuințelor în anumite zone în ultimii 10-20 de ani’, spune Camelia Dobre.

Nu doar în România, ci și în Statele Unite rata impozitului este printre cele mai mici dintre țările cuprinse în studiul UHY. "Nivelul mic al taxelor le permite proprietarilor de locuințe să se mute cu mai multă ușurință dintr-un oraș în altul. La ora actuală, mobilitatea de pe piața muncii din America este de invidiat", mai adaugă Camelia Dobre.

UHY susține că în timp ce economiile G7 percep în medie 3% (29.720 dolari), încadrându-se în general în media mondială, în statele BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud — n.r.) impozitele sunt cu aproximativ o treime mai mici, la doar 2,3% (22.720 dolari). 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *