Ultima oră

România donează R.Moldova o tonă de medicamente şi echipamente destinate combaterii pandemiei de COVID-19

Republica Moldova a primit de la România o donaţie de circa o tonă de medicamente şi echipamente destinate combaterii pandemiei de COVID-19. La ceremonia de donare, din partea Ministerului Apărării Naţionale din România către Spitalul Clinic Militar Central din Chişinău, care s-a desfăşurat miercuri, 6 ianuarie, au participat ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniţă şi membrii Biroului ataşatului apărării.

Din partea autorităţilor Republicii Moldova, au fost prezenţi consilierul prezidenţial Ala Nemerenco, ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, ofiţeri şi personal medical din Spitalul Clinic Militar Central din Chişinău.

Acest demers confirmă angajamentul României de susţinere a cetăţenilor Republicii Moldova şi sprijinul concret al eforturilor autorităţilor de combatere a efectelor crizei pandemice, se arată într-un comunicat de presă al ambasadei României. Donaţia, în sumă totală de 31 mii euro, constă din: 50 cutii de clorom cu câte 200 comprimate fiecare, 1000 combinezoane de protecţie, 1000 măşti de protecţie FFP2, 500 viziere de protecţie, 500 l alcool sanitar, 2000 măşti chirurgicale.

„Această nouă tranşă de materiale donate vine în completarea demersului iniţiat de autorităţile române în luna aprilie 2020 şi face parte din pachetul consistent de măsuri de sprijin al cetăţenilor din Republica Moldova prezentat de către Preşedintele României cu ocazia vizitei la Chişinău, din data de 29 decembrie 2020.

Reamintim că, la sfârşitul lunii aprilie 2020, Ministerul Apărării Naţionale a contribuit cu personal medical şi 10 izolete produse în România, ca parte a efortului iniţiat de autorităţile statului român pentru sprijinul Republicii Moldova în prevenirea şi combaterea răspândirii virusului SARS-cov2”, a subliniat în discursul său ambasadorul Daniel Ioniţă.

Totodată, ambasadorul României a menţionat că donaţia dată este încă o dovadă vie a faptului că „România face ceea ce zice” şi a reiterat măsurile din pachetul de sprijin din partea României pentru cetăţenii Republicii Moldova, anunţat la 29 decembrie 2020 de preşedintele Klaus Iohannis cu prilejul vizitei sale oficiale la Chişinău.

Acest pachet constă în:

– Încheierea cât mai rapidă a celui de-al şaselea Protocol adiţional la Acordul bilateral privind grantul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, vizând prelungirea valabilităţii Acordului şi extinderea domeniilor de cooperare. Astfel, vom putea continua şi extinde programele bilaterale de asistenţă de succes de până acum;

– Susţinerea procesului de vaccinare anti-COVID-19 a cetăţenilor Republicii Moldova, prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin şi trimiterea, la Chişinău, în etapă imediat următoare, a unei echipe de experţi români, care să împărtăşească din experienţa României şi să ajute la pregătirea Strategiei de vaccinare. Este însă necesară o cooperare strânsă cu autorităţile de specialitate ale Republicii Moldova şi implicarea acestora;

– România va furniza – aşa cum a mai făcut-o – medicamente, echipamente medicale şi de protecţie pentru îngrijirea pacienţilor COVID-19;

– România are în vedere sprijinirea agricultorilor din Republica Moldova, prin acordarea ca ajutor extern a unei cantităţi de motorină de aproximativ 6.000 de tone.

– Vom continua sprijinul pentru consolidarea societăţii civile şi a independenţei mass-media din Republica Moldova, prin realizarea, în 2021, a unei noi contribuţii financiare, cel puţin echivalentă cu cea efectuată în noiembrie 2020, respectiv de 250.000 de euro;

– Vom iniţia o cooperare aprofundată pe linia justiţiei şi a luptei anti-corupţie;

– De asemenea, avem în vedere semnarea cât mai rapidă a Protocolului de colaborare în domeniul educaţiei pentru perioada 2021 – 2025, care ne va permite să susţinem, în continuare, procesul de reformă a sistemului de învăţământ din Republica Moldova, precum şi acordarea de locuri de studii, cu bursă şi fără bursă, în învăţământul preuniversitar şi superior de stat;

– Iniţierea şi finalizarea negocierilor pentru Acordul privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *