Social

România finanțează un laborator de determinare a pesticidelor din sol

Pentru achiziționarea echipamentului performant, de producție germană, România a donat R. Moldova 300 de mii de euro. Aparatajul va fi procurat până la sfârșitul lunii noiembrie. În același timp, specialiștii moldoveni vor fi instruiți în continuare la cele trei laboratoare specializate din România: din București, Călărași și Iași. 

Potrivit lui Nicanor Cernăuțan, directorul Întreprinderii de Stat „Centrul de Carantină, Identificare, Expertize de Arbitraj și Dezinfectare a Producției”, laboratorul va fi funcțional începând cu luna septembrie.

La rândul său, vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Tismăneanu, lider al proiectului din partea României, a afirmat că autoritățile de la București continuă să le susțină pe cele de la Chișinău în procesul de integrare europeană și de aliniere a legislației moldovenești la standardele europene.

La eveniment a participat Excelența Sa Ambasadorul României la Chișinău Marius Lazurca. El a declarat că „cetăţenii R. Moldova au dreptul la standarde europene în materie de calitate şi siguranţă a produselor alimentare şi iată că Ministerul Agriculturii de la Chişinău şi partenerii săi, inclusiv cei din România, se străduiesc să asigure cetăţenilor accesul la produse de calitate, sigure din punctul de vedere al normelor în domeniu, consacrate prin standardele europene”.

În discursul său, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a mulțumit guvernului român pentru susținere, amintind că proiectul a demarat la sfârșitul anului 2012, când a fost semnat acordul tehnic între minister și ANSVSA. El a menționat că respectarea normelor în acest domeniu este o condiție importantă în contextul negocierilor R. Moldova cu UE în vederea semnării Acordului de Asociere și creării Zonei de liber schimb. Totodată, în R. Moldova va fi creată Agenția pentru Siguranța Alimentelor.

Amintim că în luna ianuarie a anului curent s-a finalizat Proiectul bilateral România – Republica Moldova „Continuarea principiului trasabilității animalelor vii prin implementarea legislației sanitar-veterinare în domeniul igienei produselor de origine animală”. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *